SKŁADNIKI na 2 porcje
50g czekolady deserowej
2 łyżki tłustego mleczka kokosowego (w temperaturze pokojowej)
40g kakao
60g mąki pszennej
50g cukru pudru lub ksylitolu
40g rozpuszczonego oleju kokosowego
100g napoju sojowego
1 kropelka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
WYKONANIE
1. Przygotowujemy nadzienie. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia, często mieszając. Czekolada powinna być w temperaturze pokojowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy tłuste mleczko kokosowe (ważne aby było w temperaturze pokojowej) i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane nadzienie wkładamy do lodówki lub zamrażarki aby stężało.
2. W misce dokładnie mieszamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy napój sojowy, wanilię, ocet oraz rozpuszczony olej kokosowy. Do suchych składników dodajemy mokre. Całość dokładnie mieszamy.
3. Kokilki lub małe naczynka smarujemy lekko olejem kokosowym a następnie obsypujemy delikatnie kakao przesianym przez sitko (dzięki temu nasze ciastko bez problemu odejdzie od naczynia). Do kokilek nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta. Nadzienie wyjmujemy z lodówki i łyżką wykładamy na środek każdej kokilki. Całość przykrywamy resztą ciasta.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 16 minut lub do momentu kiedy ciastko będzie delikatnie upieczone u góry. Gotowe ciastko możemy jeść prosto z kokilki lub wyjąć (przewracając kokilek do góry nogami na talerz).
5. Smacznego!