Rolada z kremem śmietanowym, wiśniami i czekoladą

SKŁADNIKI na biskzopt

  • 110 g mąki pszennej/gryczanej lub orkiszowej

  • 10 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej*

  • szczypta soli

  • 70g cukru

  • 150g napoju sojowego

  • 25g oleju rzepakowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

*wiem, że guma ksantenowa to dość kontrowersyjny składnik, ale moim zdaniem jeśli chodzi o wegańskie rolady jest tutaj niezbędna. Zrobiłam wiele prób i za każdym razem kiedy jej nie dodawałam, ciasto przy zwijaniu, łamało się. Dodatkowo może się wydawać, że guma ksantenowa jest dość niedostępnym składnikiem, ale prawda jest taka, że dostaniecie ją w większości dużych supermarketów np. Carrefour.

WYKONANIE BISZKOPTU
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, gumę ksantenową, sól oraz cukier. Do suchych składników dodajemy napój sojowy, olej rzepakowy oraz ocet jabłkowy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki). Chcemy uzyskać gładkie ciasto bez grudek.
2. Tak przygotowaną masę przekładamy do kwadratowej blaszki (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
3. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut do lekkiego wystygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy z niego papier do pieczenia i przekładamy na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Ciasto zwijamy w rulon razem ze ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem

  • 100 g nerkowców

  • 150 g jogurtu kokosowego

  • 30 g cukru

  • 70 g wegańskiej śmietanki do ubijania*

  • szczypta soli

  • 100g rozpuszczonego oleju kokosowego

*lub ewentualnie gęstej części z puszki mleczka kokosowego (w temperaturze pokojowej).

WYKONANIE KREMU
1. Nerkowce mieszamy w małym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzamy.
2. W misie blendera kielichowego umieszczamy ugotowane nerkowce, jogurt kokosowy, cukier, oraz szczyptę soli. Całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy olej kokosowy i ponownie blendujemy aż wszystkie składniki się połączą. Masę przekładamy do miski.
3. W oddzielnym, wysokim naczynku ubijamy na sztywno śmietankę (za pomocą blendera ręcznego o końcówce trzepaczki). Ubitą śmietankę dodajemy do kremu w misce. Całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy nie masy się połączą.
4. Tak przygotowany krem przykrywamy folią spożywczą (tak aby folia dotykała powierzchni kremu). Wkładamy do lodówki na całą noc.

dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • świeże owoce do dekoracji

WYKOŃCZENIE
1. Wystudzone ciasto rozwijamy. Po całej powierzchni ciasta rozprowadzamy dżem. Na dżem wykładamy krem i także równomiernie rozprowadzamy. Całość zwijamy w rulon jak roladę.
2. Przygotowujemy polewę. Czekoladę siekamy a następnie rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym (w mikrofali lub w kąpieli wodnej). Tak przygotowaną czekoladą polewamy roladę i wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.