Muffiny szarlotkowe

składniki na babeczki

  • 180g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej/ gryczanej)

  • 200g napoju sojowego

  • 100g ksylitolu (lub cukru lub erytrytolu)

  • 50g oleju rzepakowego

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • łyżka octu jabłkowego

  • szczypta soli

  • łyżka cynamonu

WYKONANIE BABECZEK
1. W misce  dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki): napój sojowy, ksylitol, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz sodę. 
2. Teraz dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto.
3. Dodajemy ocet i ponownie całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do silikonowych foremek na babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczone babeczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na nadzienie szarlotkowe

  • 2 duże jabłka

  • 2 łyżki ksylitolu (lub cukru/erytrytolu)

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

WYKONANIE NADZIENIA SZARLOTKOWEGO
1. Jabłka obieramy a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy ksylitol i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy jabłka zmiękną. Jeśli jabłka puszczą dużo soku – zwiększamy moc palnika, zdejmujemy przykrywkę i gotujemy (cały czas mieszając) do wyparowania wody. Chłodzimy.
2. Zabieramy się za nadziewanie babeczek. W tym celu w każdej babeczce od góry wydrążamy małą dziurkę. Ja robię to za pomocą noża (wykrawając kółko) oraz łyżeczki (wyjmując środek wykrojonego kółeczka).
3. Tak przygotowane babeczki napełniamy nadzieniem.

składniki na krem

  • 100g wegańskiej śmietanki 30% do ubijania

  • łyżka cukru pudru (lub ksylitolu/erytrolu zmielonego na puder)

  • szczypta soli

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE BABECZEK
1. W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na krem. Całość ubijamy (za pomocą blendera ręcznego z końcówką trzepaczki) na puszystą, sztywną pianę.
2. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasze muffiny za pomocą rękawa cukierniczego.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.