
składniki na babeczki
180g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej/ gryczanej)
200g napoju sojowego
100g ksylitolu (lub cukru lub erytrytolu)
50g oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
łyżka cynamonu
WYKONANIE BABECZEK
1. W misce dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki): napój sojowy, ksylitol, olej, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz sodę.
2. Teraz dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto.
3. Dodajemy ocet i ponownie całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do silikonowych foremek na babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczone babeczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na nadzienie szarlotkowe
2 duże jabłka
2 łyżki ksylitolu (lub cukru/erytrytolu)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
WYKONANIE NADZIENIA SZARLOTKOWEGO
1. Jabłka obieramy a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy ksylitol i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu kiedy jabłka zmiękną. Jeśli jabłka puszczą dużo soku – zwiększamy moc palnika, zdejmujemy przykrywkę i gotujemy (cały czas mieszając) do wyparowania wody. Chłodzimy.
2. Zabieramy się za nadziewanie babeczek. W tym celu w każdej babeczce od góry wydrążamy małą dziurkę. Ja robię to za pomocą noża (wykrawając kółko) oraz łyżeczki (wyjmując środek wykrojonego kółeczka).
3. Tak przygotowane babeczki napełniamy nadzieniem.
składniki na krem
100g wegańskiej śmietanki 30% do ubijania
łyżka cukru pudru (lub ksylitolu/erytrolu zmielonego na puder)
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE BABECZEK
1. W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na krem. Całość ubijamy (za pomocą blendera ręcznego z końcówką trzepaczki) na puszystą, sztywną pianę.
2. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasze muffiny za pomocą rękawa cukierniczego.
3. Smacznego!

