Przepis na około 10 sztuk
składniki
- 55g masła orzechowego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 70g erytrytolu/ksylitolu
- 70g płatków owsianych
- 70g orzechów włoskich/nerkowca
- 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
- mała marchewka
- dodatkowo na obtoczenie: 3 łyżki ksylitolu, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli
WYKONANIE
1. Masło orzechowe mieszamy w dużej misce z cynamonem, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz solą.
2. W blenderze (najlepiej kielichowym) lub rozdrabniaczu mielimy razem: słodzik, płatki owsiane oraz orzechy, na drobną mąkę.
3. Tak przygotowaną mąkę dodajemy do masła orzechowego i całość dokładnie mieszamy lub zagniatamy ręką.Przed dodaniem marchewki masa będzie dość sucha, ale spokojnie – tak ma być.
4. Na koniec dodajemy startą marchewkę i ponownie wszystko razem zagniatamy.
5. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Gotowe kulki wkładamy do lodówki na około godzinę.
6. Porządnie schłodzone kulki obtaczamy w naszej posypce, czyli wymieszanym ksylitolu z solą i cynamonem.
7. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!