Kulki mocy a’la ciasto marchewkowe

Przepis na około 10 sztuk

składniki

  • 55g masła orzechowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 70g erytrytolu/ksylitolu
  • 70g płatków owsianych
  • 70g orzechów włoskich/nerkowca
  • 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • mała marchewka
  • dodatkowo na obtoczenie: 3 łyżki ksylitolu, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli

WYKONANIE
1. Masło orzechowe mieszamy w dużej misce z cynamonem, rozpuszczonym olejem kokosowym oraz solą.
2. W blenderze (najlepiej kielichowym) lub rozdrabniaczu mielimy razem: słodzik, płatki owsiane oraz orzechy, na drobną mąkę.
3. Tak przygotowaną mąkę dodajemy do masła orzechowego i całość dokładnie mieszamy lub zagniatamy ręką.Przed dodaniem marchewki masa będzie dość sucha, ale spokojnie – tak ma być.
4. Na koniec dodajemy startą marchewkę i ponownie wszystko razem zagniatamy.
5. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Gotowe kulki wkładamy do lodówki na około godzinę.
6. Porządnie schłodzone kulki obtaczamy w naszej posypce, czyli wymieszanym ksylitolu z solą i cynamonem.
7. Gotowe kulki przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.