Lody cynamonowe

Przepis na 2 duże porcje lub 3-4 małe.

składniki

  • 300g tłustego mleczka kokosowego
  • 120g cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 80g masła z orzechów nerkowca (ewentualnie z orzechów ziemnych)
  • 30g oleju kokosowego

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego) umieszczamy w garnuszku i dokładnie mieszamy.
2. Garnuszek kładziemy na gazie i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Masa powinna znacząco zgęstnieć a konsystencją przypominać budyń. Ważne jest to aby podczas gotowania masy często ją mieszać, ponieważ łatwo ją przypalić.
3 Gotową, gęstą już masę zdejmujemy z palnika. Do jeszcze gorącej masy dodajemy olej kokosowy i całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia oleju. 
Uwaga! Gdyby olej nie chciał połączyć się z masą (czasami tak się zdarza) całość miksujemy blenderem do uzyskania gładniej masy.
Tak przygotowaną masę pozostawimy do przestudzenia.
4. Tak przestudzoną masę przekładamy do dowolnego naczynia. Ja przełożyłam do szklanego lunchboxa. Lody wkładamy na całą noc do zamrażalki.
5. Gotowe lody powinny dobrze nakładać się od razu po wyjęciu z zamrażalki, ale jeśli będą zbyt twarde – odczekaj chwilkę i dopiero wtedy nałóż lody.
6. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.