Torcik Daim

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

skłaniki na spód

  • około 25g banan (1/4 sztuki)
  • łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 25ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • 95g mąki owsianej
  • 40g ksylitolu/eryrtytolu
  • 20g mąki ziemniaczanej lub innej skrobi
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao + łyżka wody

WYKONANIE SPODU
1. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut aż zrobi się z niego taki „glutek”.
2. Banana i olej rozgnieć widelcem na gładki mus.
3. Siemię, mus bananowy i wszystkie pozostałe składniki (oprócz kakao!) zagnieć na plastyczną masę (ciasto powinno przypominać plastelinę. W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodaj więcej oleju lub musu bananowego.)
4. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao wymieszane z wodą a następnie jeszcze raz porządnie zagnieć na elastyczną masę. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robię to łyżką posmarowaną olejem). Cały spód ponakłuwaj widelcem.
5. Drugą, jasną część masy  po prostu rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm (będzie to chrupiący składnik karmelu).
6. Spód oraz rozwałkowany placek piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia.

składniki na karmel

  • 100g daktyli
  • 15g oleju kokosowego
  • 80g masła orzechowego
  • szczypta soli
  • jasna część ciasta kruchego (pozostałego po robieniu spodu)

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (do połowy powierzchni daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Daktyle odsącz z wody a następnie zblenduj z masłem, olejem oraz solą na gładki krem (ja dodałam 4 łyżki wody, która została mi po gotowaniu daktyli aby łatwiej było mi wszystko zblendować).
3. Do tak przygotowanego karmelu dodaj pokruszoną jasną część ciasta kruchego (pozostałego po robieniu spodu) i całość dokładnie wymieszaj.
4. Gotowy kruchy karmel wyłóż na przestygnięty spód. Całość włóż do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.

składniki na polewę czekoladową

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ  aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną, lekko przestudzoną polewę wylej na wierzch ciasta.
3. Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *