Donuty a’la twix

składniki na donuty

  • 200g mleka sojowego
  • 190g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżka octu jabłkowego
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • pół łyżeczki nasionek wanilii lub ekstraktu waniliowego

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki  mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowych foremek na donuty. 
4. Donuty pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
5. Upieczone donuty pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na karmel

  • 100g dowolnego mleka
  • 80g masła z orzechów nerkowca lub zwykłego masła orzechowego
  • 60g cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 40g oleju kokosowego

1. Mleko, cukier oraz masło orzechowe umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała budyń (około 15 minut).
2. Do gęstej, ciepłej masy dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy do momentu kiedy olej się rozpuści i całkowicie wmiesza w masę. Olej kokosowy może sprawiać wrażenie zważonego, ale nie przejmujemy się tym tylko mieszamy dalej (najłatwiej będzie mieszać trzepaczką). Po kilku minutach powinniśmy otrzymać gładką masę. 
3. Karmel wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
4. Tak przygotowanym, schłodzonym karmelem nadziewamy wcześniej upieczone i wystudzone donuty (np. wycinając rowki/dziurki nożem w donutach  i napełniając je karmelem)

składniki na polewę czekoladową

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKONANIE POLEWY I WYKOŃCZENIE
1. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Gotową polewą czekoladową polewamy nadziane donuty.
3. Donuty przechowujemy w lodówce.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.