Tarta z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kremem amaretto

składniki na spód

  • 180g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej
  • 100g banana
  • 80g ksylitolu
  • 50g oleju kokosowego
  • 50g masła orzechowego

1. Wszystkie mokre składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na gładką masę.
2. Do zblendowanych mokrych składników dodajemy suche i całość zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny.
3. Ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki.
4. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek, nakłuwamy je widelcem a następnie jeszcze raz wkładamy do lodówki na około 30 minut. 
5. Tartaletki pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Upieczone, jeszcze gorące tartaletki powinny być delikatnie miękkie (po schłodzeniu będą mieć idealną konsystencję).

składniki na orzechy w karmelu

  • 100g dowolnego mleka
  • 80g masła z orzechów nerkowca lub zwykłego masła orzechowego
  • 60g cukru kokosowego/trzcinowego
  • duża szczypta soli
  • 30g oleju kokosowego
  • garść posiekanych orzechów włoskich

1. Mleko, cukier oraz masło orzechowe umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała budyń (około 15 minut).
2. Do gęstej, ciepłej masy dodajemy olej kokosowy i całość mieszamy do momentu kiedy olej się rozpuści i całkowicie wmiesza w masę. Olej kokosowy może sprawiać wrażenie zważonego, ale nie przejmujemy się tym tylko mieszamy dalej (najłatwiej będzie mieszać trzepaczką). Po kilku minutach powinniśmy otrzymać gładką masę. 
3. Do gotowego karmelu dodajemy orzechy i całość mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
4. Tak przygotowanym karmelem nadziewamy wystudzone tartaletki.

składniki na krem

  • 160g śmietanki kokosowej
  • 80g nerkowców (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 25g syropu z agawy
  • 20g oleju kokosowego
  • 3 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • szczypta soli

WYKONANIE KREMU
1.Śmietankę kokosową dzielimy na dwie równe części, każda po 80g. Jedną część śmietanki krótko ubijamy za pomocą trzepaczki (lub miksera) na puszystą masę. Drugą część śmietanki rozpuszczamy w garnuszku z olejem kokosowym oraz syropem z agawy do momentu kiedy wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą.
2.W blenderze kielichowym blendujemy na gładką masę: nerkowce, rozpuszczoną zawartość garnuszka, amaretto oraz sól. Jeśli masa jest ciepła – pozostawiamy ją do całkowitego przestudzenia.
3. Do wystudzonej masy dodajmy ubitą wcześniej śmietankę kokosową. Całość delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia się obu mas.
4. Gotowy krem wkładamy do lodówki na około godzinę aby stężał.
5. Schłodzonym kremem dekorujemy tartaletki.
6. Gotowe tartaletki przechowujemy w lodówce
6. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.