Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowo-rumowym

Przepis na blaszkę o średnicy 16cm lub 6 małych foremek.

składniki na biszkopt

  • 100g mleka sojowego
  • 80g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 20g kakao
  • 50g ksylitolu
  • 25g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżka octu jabłkowego
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody

WYKONANIE BISZKOPTU
1. Wszystkie suche składniki  mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do kilku małych foremek – jak u mnie)
4. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

krem czekoladowo rumowy

  • 100g nerkowców (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 100g śmietanki kokosowej
  • 25ml dowolnego mleka
  • 25ml rumu (można zastąpić mlekiem)
  • 90g gorzkiej czekolady
  • 25g ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE KREMU
1. Śmietankę kokosową, ksylitol, mleko oraz rum podgrzewamy w garnuszku do momentu kiedy śmietanka oraz ksylitol się rozpuszczą. 
2. Zawartość garnuszka blendujemy z nerkowcami na gładką masę (najlepiej za pomocą blendera kielichowego).
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
4. Tak rozpuszczoną czekoladę dodajemy do naszej zblendowanej masy i ponownie całość blendujemy do całkowitego połączenia składników.
5. Tak przygotowany krem przekładamy na całkowicie wystudzony biszkopt a następnie całość wkładamy do lodówki aby krem porządnie stężał.

składniki na polewę

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

WYKOŃCZENIE
1. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali.
2. Tak przygotowaną czekoladą polewamy całkowicie stężałe ciasto a następnie ponownie wkładamy je do lodówki aby czekolada zastygła.
3. Ciasto przechowujemy w lodówce.
4.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.