Przepis na blaszkę o średnicy 16cm lub 6 małych foremek.
składniki na biszkopt
- 100g mleka sojowego
- 80g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
- 20g kakao
- 50g ksylitolu
- 25g oleju rzepakowego
- 1/2 łyżka octu jabłkowego
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
WYKONANIE BISZKOPTU
1. Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do kilku małych foremek – jak u mnie)
4. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
krem czekoladowo rumowy
- 100g nerkowców (namoczonych przez noc w wodzie)
- 100g śmietanki kokosowej
- 25ml dowolnego mleka
- 25ml rumu (można zastąpić mlekiem)
- 90g gorzkiej czekolady
- 25g ksylitolu/erytrytolu
WYKONANIE KREMU
1. Śmietankę kokosową, ksylitol, mleko oraz rum podgrzewamy w garnuszku do momentu kiedy śmietanka oraz ksylitol się rozpuszczą.
2. Zawartość garnuszka blendujemy z nerkowcami na gładką masę (najlepiej za pomocą blendera kielichowego).
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
4. Tak rozpuszczoną czekoladę dodajemy do naszej zblendowanej masy i ponownie całość blendujemy do całkowitego połączenia składników.
5. Tak przygotowany krem przekładamy na całkowicie wystudzony biszkopt a następnie całość wkładamy do lodówki aby krem porządnie stężał.
WYKOŃCZENIE
1. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali.
2. Tak przygotowaną czekoladą polewamy całkowicie stężałe ciasto a następnie ponownie wkładamy je do lodówki aby czekolada zastygła.
3. Ciasto przechowujemy w lodówce.
4.Smacznego!