
składniki NA CIASTO
- 200g mleka sojowego
- 50g oleju rzepakowego
- 100g ksylitolu/erytrytolu
- łyżka kakao
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180g mąki orkiszowej lub gryczanej
- szczypta soli
- łyżeczka octu jabłkowego
- garść posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE CIASTA
1. W misce dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki): mleko, ksylitol, olej, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe oraz sodę.
2. Teraz dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto.
3. Dodajemy ocet i ponownie całość mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy – całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej blaszki o średnicy 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem włoski
- 150g orzechów włoskich*
- 150g jogurtu kokosowego
- 60g ksylitolu
- 65g rozpuszczonego oleju kokosowego
*jeśli nie masz dobrego blendera – użyj proszę gotowej pasty z orzechów włoskich
WYONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na idealnie gładki krem przez kilka minut.
2. Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciasto (jeszcze w foremce) i wkładamy do lodówki do momentu kiedy krem całkowicie stężeje.
3. Smacznego!
