Ciasto piernikowe z kremem włoskim

składniki NA CIASTO

  • 200g mleka sojowego
  • 50g oleju rzepakowego
  • 100g ksylitolu/erytrytolu
  • łyżka kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180g mąki orkiszowej lub gryczanej
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • garść posiekanych orzechów włoskich

WYKONANIE CIASTA
1. W misce  dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki): mleko, ksylitol, olej, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe oraz sodę. 
2. Teraz dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto.
3. Dodajemy ocet i ponownie całość mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy – całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do okrągłej blaszki o średnicy 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.


składniki na krem włoski

  • 150g orzechów włoskich*
  • 150g jogurtu kokosowego
  • 60g ksylitolu
  • 65g rozpuszczonego oleju kokosowego

*jeśli nie masz dobrego blendera – użyj proszę gotowej pasty z orzechów włoskich

WYONANIE KREMU
1. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na idealnie gładki krem przez kilka minut.
2. Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej upieczone ciasto (jeszcze w foremce) i wkładamy do lodówki do momentu kiedy krem całkowicie stężeje.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.