Muffiny bananowe z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki na 5 muffinek

  • 200g dojrzałego banana (około 2 sztuki)
  • 30g dowolnego napoju roslinnego
  • 40g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g ksylitolu/cukru
  • 100g mąki pszennej/orkiszowej/gryczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

dodatkowo

  • 50g posiekanej czekolady
  • 5 łyżeczek masła orzechowego

WYKONANIE
1. Banany umieszczamy w w misce i lekko, niedokładnie rozgniatamy widelcem. Nie chodzi o to aby całkowicie je rozgnieść na gładką masę, tylko w kilku ruchach  ugnieść, zostawiając nierozgniecione, małe kawałki banów. 
2. Do bananów dodajemy olej, napój roślinny, sól, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość mieszamy widelcem. 
3. Dodajemy mąkę, mieszamy i na koniec dodajemy ocet i jeszcze raz całość mieszamy. 
4. Silikonowe foremki na babeczki do połowy napełniamy masa bananową. Na środek każdej babeczki wykładamy łyżeczkę masła orzechowego. Masło orzechowe przykrywamy pozostałą masą bananową.
5. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 minut. Po tym czasie babeczki posypujemy posiekaną czekoladą (bez wyjmowania ich z piekarnika) i pieczemy jeszcze przez kolejne 15-25 minut – do pięknego zarumienienia.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.