Babeczki piernikowe ze śliwką i kremem migdałowo-pomarańczowym

Składniki na około 6 dużych babeczek

składniki

  • 200g mleka sojowego
  • 100g ksylitolu (lub cukru/erytrolu)
  • 50g oleju rzepakowego
  • 2 łyżki konfitury śliwkowej
  • łyżka kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180g mąki pszennej (lub gryczanej lub orkiszowej jasnej)
  • łyżka octu jabłkowego

WYKONANIE BABECZEK
1. W misce  dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki): mleko, ksylitol, olej, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe oraz sodę. 
2. Teraz dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy otrzymamy gładkie ciasto.
3. Dodajemy ocet i ponownie całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do silikonowych foremek na babeczki i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczone babeczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem 

  • 150g migdałów*
  • 150g jogurtu kokosowego
  • 75g cukru kokosowego (lub ksylitolu/cukru)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 65g oleju kokosowego

*jeśli nie masz dobrego blendera kielichowego – użyj proszę gotowej pasty z migdałów. 

dodatkowo

  • pół słoiczka konfitury śliwkowej

WYKONANIE KREMU I WYKOŃCZENIE BABECZEK
1. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy na idealnie gładką masę.
2. Tak przygotowany krem przekładamy do miski i przykrywamy folią – tak aby dotykała ona całej powierzchni kremu. Krem wkładamy do lodówki na całą noc aby zgęstniał. 
3. W wystudzonych babeczkach robimy dziurkę. Po prostu (za pomocą łyżeczki lub noża) od góry, na samym środku babeczki wydrążamy wgłębienie. To wgłębienie napełniamy konfiturą śliwkową. 
4. Na koniec babeczki dekorujemy kremem za pomocą rękawa cukierniczego. 
5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.