Ciasto na bazie orzechów laskowych (a’la nutella)

Przepis na tartę o średnicy 20 cm lub na 8 małych tartaletek.

składniki na spód

  • 220g mąki gryczanej/orkiszowej jasnej/pszennej
  • 100g jogurtu kokosowego
  • 80g ksylitolu
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g gładkiego masła orzechowego
  • 50g zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • 10g kakao

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie mokre składniki blendujemy lub mieszamy na gładką masę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi i porządnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli masa będzie zbyt sucha – dodajemy więcej masła orzechowego.
3. Ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki.
4. Schłodzonym ciastem wykładamy foremki do tartaletek lub formę na jedną dużą tartę, nakłuwamy je widelcem a następnie jeszcze raz wkładamy do lodówki na około 30 minut lub do zamrażalki na 15 inut.
5. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 17 minut (jeśli robimy jedną, dużą tartę) lub przez 14 minut (jeśli robimy małe tartaletki).

składniki na krem nutella

  • 150g masła z orzechów laskowych
  • 75g śmietanki kokosowej (gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 75g dowolnego mleka roślinnego
  • 135g gorzkiej czekolady
  • 40g ksylitolu
  • szczypta soli

WYKONANIE KREMU
1. Mleko, śmietankę kokosową, ksylitol oraz sól umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia śmietanki oraz ksylitolu.
2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w sporej misce.
3. Gorącą zawartością garnuszka zalewamy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu kiedy czekolada się rozpuści.
4. Na koniec dodajemy masło z orzechów laskowych, całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
5. Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
6. Tartę wkładamy do lodówki na całą noc lub do momentu kiedy krem stężeje.
7. Ciasto przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.