Serniczki mango

Przepis na 4 małe serniczki.

składniki

  • 100g nerkowców*
  • 200g mango (świeżego bez skórki lub mrożonego rozmrożonego)
  • 100g gęstej części z puszki mleczka kokosowego
  • 20g ksylitolu
  • 1/4 płaskiej łyżeczki agar-agar

*Jeśli nie masz dobrego blendera – zamiast nerkowców użyj gotowej pasty z orzechów nerkowca np. z Krukam

WYKONANIE
1.Nerkowce umieszczamy w garnuszku z wodą i gotujemy przez około 30 minut.
2.Tak ugotowane nerkowce blendujemy na gładką masę za pomocą blendera kielichowego.
1.Mango blendujemy na gładkie pure a następnie przelewamy je do małego rondelka.
2.Do mango dodajemy agar i porządnie mieszamy – tak aby agar połączył się z mango.
3.Teraz dodajemy śmietankę kokosową oraz ksylitol i całość stawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 8 minut (mieszając co jakiś czas). Zawartość garnuszka powinna lekko bulgotać.
4. Teraz zawartość garnuszka blendujemy z pastą z nerkowców – jak najdokładniej aby uzyskać gładką masę.
5. Gotową masę przelewamy do słoiczków i wstawiamy na całą noc do lodówki.
6. Ja dodatkowo posypałam serniczki wiórkami kokosowymi (genialnie pasują).
7.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.