Serniczki mango

Przepis na 4 małe serniczki.

składniki

  • 100g nerkowców*
  • 200g mango (świeżego bez skórki lub mrożonego rozmrożonego)
  • 100g gęstej części z puszki mleczka kokosowego
  • 20g ksylitolu
  • 1/4 płaskiej łyżeczki agar-agar

*Jeśli nie masz dobrego blendera – zamiast nerkowców użyj gotowej pasty z orzechów nerkowca np. z Krukam

WYKONANIE
1.Nerkowce umieszczamy w garnuszku z wodą i gotujemy przez około 30 minut.
2.Tak ugotowane nerkowce blendujemy na gładką masę za pomocą blendera kielichowego.
1.Mango blendujemy na gładkie pure a następnie przelewamy je do małego rondelka.
2.Do mango dodajemy agar i porządnie mieszamy – tak aby agar połączył się z mango.
3.Teraz dodajemy śmietankę kokosową oraz ksylitol i całość stawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 8 minut (mieszając co jakiś czas). Zawartość garnuszka powinna lekko bulgotać.
4. Teraz zawartość garnuszka blendujemy z pastą z nerkowców – jak najdokładniej aby uzyskać gładką masę.
5. Gotową masę przelewamy do słoiczków i wstawiamy na całą noc do lodówki.
6. Ja dodatkowo posypałam serniczki wiórkami kokosowymi (genialnie pasują).
7.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *