Serniczek truskawkowy na biszkopcie czekoladowym

Przepis na blaszkę o średnicy 20 cm lub 10 małych foremek.

składniki na BISZKOPT

  • 200g mleka sojowego
  • 160g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 40g kakao
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki  sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE BISZKOPTU
1. Wszystkie suche składniki  mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

SKŁADNIKI NA KREM

  • 200g nerkowców*
  • 400g truskawek (świeżych lub mrożonych rozmrożonych)
  • 200g gęstej części z puszki mleczka kokosowego
  • 40g ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki agar-agar

*Jeśli nie masz dobrego blendera – zamiast nerkowców użyj gotowej pasty z orzechów nerkowca np. z Krukam

WYKONANIE
1.Nerkowce umieszczamy w garnuszku z wodą i gotujemy przez około 30 minut.
2.Tak ugotowane nerkowce blendujemy na gładką masę za pomocą blendera kielichowego.
1.Truskawki blendujemy na gładkie pure a następnie przelewamy je do małego rondelka.
2.Do truskawek dodajemy agar i porządnie mieszamy – tak aby agar połączył się z truskawkami.
3.Teraz dodajemy śmietankę kokosową oraz ksylitol i całość stawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 8 minut (mieszając co jakiś czas). Zawartość garnuszka powinna lekko bulgotać.
4. Teraz zawartość garnuszka blendujemy z pastą z nerkowców – jak najdokładniej aby uzyskać gładką masę.
5. Gotową masę wylewamy do formy, na wcześniej przygotowany spód biszkoptowy. Ja dodatkowo w biszkopcie wycięłam dziurę, na kształt miseczki (i dopiero do tego wgłębienia nalałam krem). Oczywiście nie jest to konieczne. Można po porostu krem wyłożyć na upieczony spód.
6. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki aby krem porządnie stężał. Na koniec ciasto posypujemy siekanymi pistacjami.
7.Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
8.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *