Tarta z wiśniami i mlecznym musem czekoladowym

Składniki na czekoladowy kruchy spód

  • 140g mąki pszennej (ub gryczanej)

  • 85g margaryny roślinnej

  • 45g cukru pudru

  • 20g kakao

  • szczypta soli

Składniki na mleczny mus czekoladowy

  • 100g wegańskiej śmietanki kremówki 30% (ja używam z firmy Rama. Można ewentualnie zastąpić aquafabą)

  • 50g gorzkiej czekolady

  • 25g cukru pudru

  • szczypta soli

dodatkowo

  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy (tylko do zbicia razem masy). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do tarty (spód i boki) o średnicy 19 cm. Spód tarty nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

WYKONANIE MUSU CZEKOLADOWEGO
1. W małej miseczce umieszczamy posiekaną czekoladę a następnie rozpuszczamy ją w mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Roślinną śmietankę kremówkę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy (za pomocą blendera ręcznego z końcówką trzepaczki) na sztywną pianę. Zajmie to około 5-7 minut.
3. Do rozpuszczonej czekolady w miseczce dodajemy łyżkę ubitej śmietanki kremówki i dokładnie mieszamy. Zawartość miseczki z czekoladą dodajemy do całości ubitej śmietanki kremówki. Całość dokładnie mieszamy do momentu dokładnego połączenia obu mas.

WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Na wystudzonym spodzie kruchym rozsmarowujemy konfiturę wiśniową.
2. Na wierzch konfitury wykładamy mus czekoladowy.
3. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin lub cała noc.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.