składniki na karmel
- 150g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
- 150g dowolnego mleka
- 100g suszonych daktyli bez pestek
- łyżka cukru/ksylitolu/erytrytolu
- 100g wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu i soli
- łyżka masła orzechowego
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na karmel (oprócz masła orzechowego) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy tak bez przykrycia, mieszając co jakiś czas – do moment kiedy marchewka oraz daktyle całkowicie zmiękną a woda wyparuje. Powinniśmy otrzymać gęstą masę przypominającą konsystencją budyń. Mi zajęło to około 20-30 minut.
2. Tak przygotowaną masę blendujemy wraz z masłem orzechowym.
składniki na masę budyniową
- jedna saszetka (40g) budyniu waniliowego bez cukru
- 400 ml dowolnego mleka
- 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
WYKONANIE
1. Budyń przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu tylko z proporcjami składników z listy składników powyżej. Czyli zamiast 500 ml mleka używamy 400 ml.
składniki na górną śmietankę
- 300g skyra waniliowego lub serka homogenizowanego waniliowego lub stałej części mleczka kokosowego
- łyżka syropu z agawy
- szczypta soli
WYKONANIE ŚMIETANKI
1. Wszystkie składniki na śmietankę krótko mieszamy lub ubijamy trzepaczką.
WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Spód kwadratowej blaszki (20×20) wykładamy krakersami. Na krakersy wykładamy karmel. Na karmel drugą warstwę krakersów. Na drugą warstwę krakersów budyń. Na budyń trzecią warstwę krakersów. Na trzecią warstwę krakersów śmietankę a na śmietankę posiekaną czekoladę.
2. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
3. Smacznego!
Jeśli ciasto podzielmy na 9 kawałków każdy z nich będzie miał około: 200 kcal, 10g białka, 5g tłuszczów, 30g węglowodanów.