Ciasto 3 bit z karmelem marchewkowym

składniki na karmel

  • 150g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
  • 150g dowolnego mleka
  • 100g suszonych daktyli bez pestek
  • łyżka cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • 100g wody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu i soli
  • łyżka masła orzechowego

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na karmel (oprócz masła orzechowego) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy tak bez przykrycia, mieszając co jakiś czas – do moment kiedy marchewka oraz daktyle całkowicie zmiękną a woda wyparuje. Powinniśmy otrzymać gęstą masę przypominającą konsystencją budyń. Mi zajęło to około 20-30 minut.
2. Tak przygotowaną masę blendujemy wraz z masłem orzechowym.

składniki na masę budyniową

  • jedna saszetka (40g) budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 ml dowolnego mleka
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu

WYKONANIE
1. Budyń przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu tylko z proporcjami składników z listy składników powyżej. Czyli zamiast 500 ml mleka używamy 400 ml.

składniki na górną śmietankę

  • 300g skyra waniliowego lub serka homogenizowanego waniliowego lub stałej części mleczka kokosowego
  • łyżka syropu z agawy
  • szczypta soli

WYKONANIE ŚMIETANKI
1. Wszystkie składniki na śmietankę krótko mieszamy lub ubijamy trzepaczką.

DODATKOWO

  • około 160g krakersów
  • 50g czekolady deserowej

WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Spód kwadratowej blaszki (20×20) wykładamy krakersami. Na krakersy wykładamy karmel. Na karmel drugą warstwę krakersów. Na drugą warstwę krakersów budyń. Na budyń trzecią warstwę krakersów. Na trzecią warstwę krakersów śmietankę a na śmietankę posiekaną czekoladę.
2. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.
3. Smacznego!

Jeśli ciasto podzielmy na 9 kawałków każdy z nich będzie miał około:  200 kcal,  10g białka, 5g tłuszczów, 30g węglowodanów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.