Sernik Oreo

składniki na spód

  • 55g daktyli suszonych bez pestek
  • 50g płatków owsianych 
  • 30g kakao
  • 4 łyżki mleka

WYKONANIE SPODU
1. Płatki owsiane mielimy na drobną mąkę lub używamy po prostu mąki owsianej.
2. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy do momentu kiedy całkowicie zmiękną.
3. Daktyle odcedzamy z wody (możemy ją zostawić i w kolejnym etapie użyć zamiast mleka) i blendujemy z mlekiem/wodą po daktylach.
4. Zmiksowane daktyle, mąkę owsianą, kakao blendujemy na masę przypominającą plastelinę. Jeśli ciasto będzie się ciężko blendowało możemy dodać więcej wody lub mleka. 
5. Tak przygotowanym ciastem wykładamy spód blaszki (o średnicy 19 cm). Spód blaszki przedtem wykładamy papierem do pieczenia.
6. Spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

składniki na masę serową

  • 4 ciasteczka oreo
  • półtorej łyżeczki agaru
  • 100ml dowolnego mleka
  • 70g cukru/ksylitolu/erytrytolu
  • szczypta soli
  • 250g twarogu lub stałej części mleczka kokosowego
  • 150g skyru waniliowego/ serka homogenizowanego/ jogurtu roślinnego

WYKONANIE MASY SEROWEJ I WYKOŃCZENIE
1. W małym garnuszku dokładnie mieszamy mleko, słodzik, 2 pokruszone ciasteczko oreo i agar. Teraz garnuszek wkładamy na gaz, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 6 minut, mieszając co jakiś czas aby nic nam się nie przypaliło.
2. Teraz w wysokim naczyniu blendujemy bardzo dokładnie twaróg, skyr, sól oraz zawartość garnuszka. Do tak Zaraz będę!lendowanej masy dodajemy 2 pokruszone ciasteczka oreo.
3. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
4. Sernik wkładamy do lodówki na całką noc. Ja następnego dnia udekorowałam sernik kolejnymi ciasteczkami.
5. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.