Ciastko z orzechami włoskimi i amaretto

Składniki na blaszkę 20×20 lub na 8 małych foremek.

składniki na spód orzechowy

  • 120g miękkich daktyli bez pestek
  • 280g orzechów włoskich 
  • 60g ksylitolu

*jeśli nie znajdziecie miękkich daktyli – możecie zwykłe namoczyć przez noc w wodzie.

WYKONANIE
1. Orzechy włoskie wraz z ksylitolem mielimy na drobną mąkę – najlepiej za pomocą młynka do kawy lub dobrego malaksera. Jeśli nie masz tak dobrego sprzętu, możesz użyć gotowej mąki orzechowej (np. z Lidla)
2. Daktyle blendujemy na gładką masę.
3. Do zblendowanych daktyli dodajemy zmielone orzechy oraz ksylitol. Całość zagniatamy do uzyskania masy o konsystencji plasteliny.
4. Tak przygotowanym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość wkładamy do lodówki na czas wykonania kremu.

składniki na krem amaretto

  • 150g orzechów nerkowca*
  • 150g śmietanki kokosowej (gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 50g oleju kokosowego
  • 40g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki amaretto

*Jeśli nie masz dobrego blendera – zamiast nerkowców możesz użyć gotowej pasty z nerkowców np. z Krukam

WYKONANIE
1. Nerkowce wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Namoczone nerkowce mielimy w malakserze lub blenderze kielichowym na gładką masę. Jeśli nie masz dobrego blendera możesz użyć gotowej pasty z orzechów nerkowca.
2. Śmietankę kokosową, sól, amaretto oraz ksylitol umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy śmietanka się rozpuści.
3. Zawartość garnuszka dodajemy do pasty z nerkowców a następnie całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Na koniec dodajemy rozpuszczony olej kokosowy i ostatni raz całość blendujemy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
5. Tak przygotowany krem wykładamy na spód spód orzechowy.
6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub do momentu kiedy krem porządnie stężeje.
7. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.