Składniki na blaszkę kwadratową 20x20cm.
składniki na ciastko owsiano kokosowe
- 200g daktyli bez pestek (namoczonych przez noc w wodzie)
- 100g tahini lub masła orzechowego
- 80g płatków owsianych
- 80g wiórków kokosowych
- 80g migdałów
WYKONANIE CIASTKA
1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz migdały mielimy na mąkę w młynku do kawy lub malakserze. Nie muszą być one idealnie zmielone, może być to gruba mąką 😉 Jeśli nie macie dobrego młynka lub malaksera zamiast płatków, migdałów i wiórków możecie użyć mąki owsianej lub arachidowej.
2. Daktyle (odsączone z wody) wraz z tahini blendujemy na gładką masę.
3. Do masy daktylowej dodajemy wcześniej zmielone składniki. Całość zagniatamy do uzyskania masy o konsystencji plasteliny.
4. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki na czas wykonania pozostałych warstw ciasta.
dodatkowo
- słoiczek dobrego dżemy malinowego (najlepiej domowego, bez cukru z kawałkami malin)
- 130g białej lub gorzkiej czekolady
- 30g oleju rzepakowego
WYKOŃCZENIE
1. Dżem malinowy przekładamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu przez około 10 minut.
2. Tak przygotowany dżem wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy dżem zastygnie.
3. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem a następnie tak przygotowaną czekoladą polewamy schłodzone ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.