Ciastko owsiano-kokosowe z malinami i białą czekoladą

Składniki na blaszkę kwadratową 20x20cm.

składniki na ciastko owsiano kokosowe

  • 200g daktyli bez pestek (namoczonych przez noc w wodzie)
  • 100g tahini lub masła orzechowego
  • 80g płatków owsianych 
  • 80g wiórków kokosowych
  • 80g migdałów

WYKONANIE CIASTKA
1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz migdały mielimy na mąkę  w młynku do kawy lub malakserze. Nie muszą być one idealnie zmielone, może być to gruba mąką 😉 Jeśli nie macie dobrego młynka lub malaksera zamiast płatków, migdałów i wiórków możecie użyć mąki owsianej lub arachidowej.
2. Daktyle (odsączone z wody) wraz z tahini blendujemy na gładką masę.
3. Do masy daktylowej dodajemy wcześniej zmielone składniki. Całość zagniatamy do uzyskania masy o konsystencji plasteliny.
4. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki na czas wykonania pozostałych warstw ciasta.

dodatkowo

  • słoiczek dobrego dżemy malinowego (najlepiej domowego, bez cukru z kawałkami malin)
  • 130g białej lub gorzkiej czekolady
  • 30g oleju rzepakowego

WYKOŃCZENIE
1. Dżem malinowy przekładamy do rondelka i gotujemy na minimalnym ogniu przez około 10 minut.
2. Tak przygotowany dżem wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy dżem zastygnie.
3. Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem a następnie tak przygotowaną czekoladą polewamy schłodzone ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *