Składniki na około 6 dużych muffinów.
składniki
- 200ml dowolnego mleka roślinnego
- 185g mąki gryczanej/pszennej/orkiszowej jasnej
- 100g ksyliotlu
- 50g oleju rzepakowego
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu
- 50g wiórek kokosowych
- 70g jagód (mrożonych lub świeżych)
- cukier kokosowy/ trzcinowy (na wierzch)
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki (oprócz wiórek kokosowych, cukru kokosowego oraz jagód) umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.
2. Teraz do masy dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy.
3. Na końcu dodajemy jagody i całość mieszamy bardzo delikatnie – tak aby jagody za bardzo się nie rozpadły.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowych foremek na muffiny (te pieczone w papierowych zazwyczaj rozrastają się mocno na boki). Wierzch muffin posypujemy cukrem kokosowym (opcjonalnie, można pominąć).
5.Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut lub do pięknego zarumienienia.