Brownie z masłem orzechowym

składniki

  • 50g oleju kokosowego
  • 140g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 170g ksylitolu/cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła orzechowego
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Olej kokosowy umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodajemy posiekana czekoladę i całość mieszamy do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści (możemy garnuszek ustawić na minimalnej mocy palnika).
2. W misce porządnie roztrzepujemy jajka z cukrem tak aby powstała jasna lekko napuszona masa.
3. Do jajek z cukrem dodajemy przestudzoną zawartość garnuszka i całość mieszamy (najlepiej trzepaczką).
4. Teraz do całości dodajemy mąkę oraz sól. Całość ponownie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
5. Blaszkę kwadratową (20cmx20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki przekładamy masę czekoladową. 
6. Na masę czekoladową wykładamy łyżkami w różnych punktach masło orzechowe i rozprowadzamy je ładnie wykałaczką lub widelcem.
7. Brownie pieczemy w 160 stopniach przez około 30 minut.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *