Przepis na kwadratową blaszkę o wymiarach 20×20 cm.
Składniki (na 9 dużych kawałków)
200g gorzkiej czekolady
220 napoju sojowego
110g oleju rzepakowego
80g kakao
280g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200g mąki pszennej
9 łyżeczek gładkiego masła orzechowego
WYKONANIE
1. 100 ml napoju sojowego, cukier oraz sól umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy (cały czas mieszając) do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści.
2. Następnie ogień zmniejszamy do minimum, a do garnuszka dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Całość mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
3. Do garnuszka dodajemy olej. Mieszamy do momentu, kiedy olej połączy się z masą czekoladową i utworzą jednolitą całość. Następnie dodajemy pozostałe 120 ml napoju sojowego i ponownie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
4. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
5. Do wymieszanych suchych składników dodajemy zawartość garnuszka. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki całkowicie się połączyły. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera planetarnego.
6. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na powierzchni brownie nakładamy w kilku miejscach po łyżeczce masła orzechowego. Za pomocą widelca rozprowadzamy masło orzechowe tworząc wzorki na powierzchni ciasta.
8. Brownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
9. Po upieczeniu brownie studzimy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Wtedy będzie miało idealną konsystencję.
10. Smacznego!