
Składniki na zielone naleśniki (1 porcja)
80g szpinaku
50g napoju sojowego
1 jajko
20g proszku budyniowego (waniliowego)
20g mąki orkiszowej/pszennej/gryczanej
opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu do smaku
Składniki na nadzienie
50g tofu naturalnego*
110g wegańskiego jogurtu o smaku waniliowym (ja używam skry Alpro waniliowy)
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na naleśniki porządnie blendujemy na gładką, zieloną masę.
2. Małą patelnie do naleśników porządnie rozgrzewamy a następnie natłuszczamy ją delikatnie za pomocą silikonowego pędzelka i odrobiny oliwy z oliwek.
3. Na patelnię wylewamy po około 3 łyżki ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Smażymy do momentu kiedy brzegi naleśników zaczną odchodzić od patelni. Wtedy naleśnika przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Powtarzamy do wyczerpania ciasta naleśnikowego.
4. Aby przygotować twarożek dokładnie miksujemy tofu wraz z jogurtem waniliowym.
5. Zielone naleśniki nadziewamy twarożkiem. Podajemy z sezonowymi owocami oraz orzechami.
6. Smacznego!
