Zielone naleśniki na słodko z twarożkiem waniliowym

Składniki na zielone naleśniki (1 porcja)

  • 80g szpinaku

  • 50g napoju sojowego

  • 1 jajko

  • 20g proszku budyniowego (waniliowego)

  • 20g mąki orkiszowej/pszennej/gryczanej

  • opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu do smaku

Składniki na nadzienie

  • 50g tofu naturalnego*

  • 110g wegańskiego jogurtu o smaku waniliowym (ja używam skry Alpro waniliowy)

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na naleśniki porządnie blendujemy na gładką, zieloną masę.
2. Małą patelnie do naleśników porządnie rozgrzewamy a następnie natłuszczamy ją delikatnie za pomocą silikonowego pędzelka i odrobiny oliwy z oliwek.
3. Na patelnię wylewamy po około 3 łyżki ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Smażymy do momentu kiedy brzegi naleśników zaczną odchodzić od patelni. Wtedy naleśnika przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Powtarzamy do wyczerpania ciasta naleśnikowego.
4. Aby przygotować twarożek dokładnie miksujemy tofu wraz z jogurtem waniliowym.
5. Zielone naleśniki nadziewamy twarożkiem. Podajemy z sezonowymi owocami oraz orzechami.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.