
Składniki na 2 porcje
250g bobu (lub zielonego groszku)
około 40g natki pietruszki (lub bazylii)
2 łyżki soku z cytryny
100g napoju sojowego
20g nasion słonecznika
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
pieprz i sól do smaku
100g makaronu (u mnie bezglutenowy – kukurydziany)
WYKONANIE
1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2. pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do pięknego zarumienia.
3. Bób gotujemy do miękkości a następnie obieramy ze skórek.
4. 2/3 bobu umieszczamy w misie miksera kielichowego lub innego dobrego blendera. Dodajemy nastka pietruszki, sok z cytryny, napój sojowy, podprażone pestki słonecznika, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blindujemy na gładki sos.
5. Do ugotowanego makaronu dodajemy zielony sos oraz pozostałe 1/3 bobu. Całość dokładnie mieszamy.
6. Smacznego!
