Makaron z zielonym sosem z bobu

Składniki na 2 porcje

  • 250g bobu (lub zielonego groszku)

  • około 40g natki pietruszki (lub bazylii)

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 100g napoju sojowego

  • 20g nasion słonecznika

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • pieprz i sól do smaku

  • 100g makaronu (u mnie bezglutenowy – kukurydziany)

WYKONANIE
1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2. pestki słonecznika prażymy na suchej patelni do pięknego zarumienia.
3. Bób gotujemy do miękkości a następnie obieramy ze skórek.
4. 2/3 bobu umieszczamy w misie miksera kielichowego lub innego dobrego blendera. Dodajemy nastka pietruszki, sok z cytryny, napój sojowy, podprażone pestki słonecznika, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blindujemy na gładki sos.
5. Do ugotowanego makaronu dodajemy zielony sos oraz pozostałe 1/3 bobu. Całość dokładnie mieszamy.
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.