Brownie z malinami i wegańskim mascarpone

Przepis na blaszkę o wymiarach 15x15cm.

składniki na barownie

  • 70g aquafaby (wody ze słoika z ciecierzycą)
  • 125g cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu
  • 100g dobrej jakości margaryny
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g maki orkiszowej
  • 35g kakao
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Aquafabę umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na puszystą masę.
2. Kiedy aquafaba będzie ubita – dodajemy do niej cukier i całość ponownie ubijamy.
3. W garnuszku umieszczamy posiekaną margarynę oraz posiekaną czekoladę. Całość stawiamy na minimalny ogień, podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy składniki się rozpuszczą. Całość pozostawiamy do przestudzenia.
4. Do ubitej aquafaby dodajemy przestudzoną zawartość rondelka i całość delikatnie miksujemy do momentu kiedy składniki się połączą.
5. Na koniec do całości dodajemy mąkę, kakao oraz sól i całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
6. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160 stopniach przez około 35 minut. Jeśli chcesz aby brownie było bardziej „fudge”/miękkie w środku – piecz je krócej, jeśli wolisz aby było wypieczone – piecz dłużej. Po prostu obserwuj 😉
7. Upieczone brownie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej wstawić je na całą noc do lodówki –  i w tym czasie wykonać mascarpone, które także musi się schłodzić).

dodatkowo

  • gęsta konfitura malinowa
  • 50g nerkowców
  • 75g jogurtu kokosowego
  • 25g syropu z agawy
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego

WYKOŃCZENIE
1. Przygotowujemy mascarpone.
2. Nerkowce umieszczamy w małym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy.
3. W blenderze kielichowym umieszczamy ugotowane nerkowce, jogurt kokosowy, syrop z agawy oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy na idealnie gładką masę.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do miski a następnie przykrywamy folią spożywczą (tak aby folia dotykała kremu po całej powierzchni – w ten sposób niedostanie się do niego powietrze i nie powstanie twarda część). Całość wkładamy do lodówki na całą noc aby porządnie się schłodziło i przybrało kremową konsystencję.
5. Na schłodzone brownie wykładamy cienką warstwę konfitury a następnie dekorujemy mascarpone (za pomocą rękawa cukierniczego).
6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *