Mus czekoladowy z chilli

składniki

  • 80g aquafaby (najlepiej ze słoika z ciecierzycą
  • 20g cukru trzcinowego/kokosowego, zmielonego (ewentualnie można zastąpić syropem klonowym/z agawy)
  • 80g gorzkiej czekolady z chilli
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (można pominąć, ale on ładnie stabilizuje nasz mus)


WYKONANIE
1. Aqufafabę ubijamy wraz z kamieniem winnym na najwyższych obrotach na sztywną pianę przez około 1O minut.
2. Do ubitej aquafaby dodajemy zmielony cukier. Całość ubijamy jeszcze przez około 5 minut. Jeśli zamiast zmielonego cukru używacie syrop – nie dodawajcie go teraz, zrobimy to później 😉
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. . Jeśli decydujesz się na mikrofalę – pamiętaj aby mieszać czekoladę co 30 sekund aby się nie przypaliła.
4. Jeśli używasz syropu zamiast zmielonego cukru – dodaj go do czekolady i dokładnie wymieszaj.
5. Czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Chcemy aby była ona nadal płynna, ale już nie gorąca.
6. Do przestudzonej czekolady dodajemy ubitą wcześniej aqafabę. Całość bardzo dokładnie, delikatnie i cierpliwie mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się połączą.
7. Tak przygotowany mus przekładamy do małych słoiczków i  wkładamy do lodówki na całą noc.
8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *