Torcik czekoladowy z konfiturą malinową

Przepis na formę o średnicy 19cm

składniki na biszkopt czekoladowy

  • 100g mleka sojowego
  • 90g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 15g kakao
  • 50g ksylitolu
  • 25g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody

WYKONANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO
1. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. spód pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony spód pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli pojawiło się „wybrzuszenie” możemy je odciąć aby ciasto było bardziej równe.

DODATKOWO 

  • mały słoiczek konfitury malinowej

WYKONANIE
1. Konfiturę malinową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (cały czas mieszając) i gotujemy przez około 10 minut.
2. Tak przygotowaną konfiturę lekko studzimy i wykładamy na wystudzony biszkopt.
3. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy konfitura zastygnie. W tym czasie możemy przygotować ganache czekoladowy.

składniki na ganache czekoladowy

  • 200g stałej części z puszki mleczka kokosowego
  • 200g posiekanej czekolady deserowej

WYKONANIE GANACHE CZEKOLADOWEGO
1. W garnuszku umieszczamy śmietankę kokosową oraz czekoladę. Całość mieszamy.
2. Teraz garnuszek umieszczamy na minimalnym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.
3. Tak przygotowany ganache wykładamy na warstwę malinową ciasta. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy warstwa czekoladowa stężeje – najlepiej na całą noc.
4. Ja dodatkowo torcik udekorowałam musem czekoladowym oraz owocami.
5. Smacznego!



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *