Torcik czekoladowy z konfiturą malinową

Przepis na formę o średnicy 19cm

składniki na biszkopt czekoladowy

  • 100g mleka sojowego
  • 90g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 15g kakao
  • 50g ksylitolu
  • 25g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody

WYKONANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO
1. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. spód pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony spód pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli pojawiło się „wybrzuszenie” możemy je odciąć aby ciasto było bardziej równe.

DODATKOWO 

  • mały słoiczek konfitury malinowej

WYKONANIE
1. Konfiturę malinową umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (cały czas mieszając) i gotujemy przez około 10 minut.
2. Tak przygotowaną konfiturę lekko studzimy i wykładamy na wystudzony biszkopt.
3. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy konfitura zastygnie. W tym czasie możemy przygotować ganache czekoladowy.

składniki na ganache czekoladowy

  • 200g stałej części z puszki mleczka kokosowego
  • 200g posiekanej czekolady deserowej

WYKONANIE GANACHE CZEKOLADOWEGO
1. W garnuszku umieszczamy śmietankę kokosową oraz czekoladę. Całość mieszamy.
2. Teraz garnuszek umieszczamy na minimalnym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu kiedy czekolada całkowicie się rozpuści.
3. Tak przygotowany ganache wykładamy na warstwę malinową ciasta. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy warstwa czekoladowa stężeje – najlepiej na całą noc.
4. Ja dodatkowo torcik udekorowałam musem czekoladowym oraz owocami.
5. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *