Tarta reeses



Blaszka o średnicy 19cm.

składniki na spód

  • jajko
  • 100g mąki gryczanej/orkiszowej
  • 35g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na nie więcej niż  15 minut. Ciasto po schłodzeniu powinno mieć zwartą konsystencję.
3. Tak  schłodzone ciasto rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na stolnicy oprószonej obficie mąką).
4. Blaszkę wyłóż rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzegi – tak aby powstała taka miseczka, którą napełnimy kremem).
5. Tarte piecz w 180 stopniach przez około 20 minut a następnie pozostaw do całkowitego przestudzenia.

składniki na Masę orzechową

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300g twarogu
  • 200ml dowolnego mleka
  • 60g ksylitolu/erytrytolu
  • 100g masła orzechowego
  • jedna ugotowana na miękko marchewka
  • 1/3 łyżeczki soli

WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko, masło orzechowe, miękką marchewkę oraz sól.
6. Tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód i włóż do lodówki aż krem całkowicie stężeje.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 40ml mleka

WYKONANIE POLEWY
1. Czekoladę i mleko rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch chłodzonej tarty.
3. Tartę schowaj do lodówki na kilka godzin aż czekolada się zetnie.
4. Smacznego!


4 komentarze

    • Z samą mąką owsianą jeszcze nie robiłam, napewno konsystencja i smak się zmienią, ale powinno wyjść 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.