Około 7 sztuk
składniki
- 50g twarogu sernikowego/zmiksowanego serka wiejskiego lub bardzo gęstego jogurtu
- 60g masła orzechowego
- 75g ksylitolu/erytrytolu
- jajko
- 85g mąki orkiszowej/owsianej/gryczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g posiekanej czekolady
WYKONANIE
1. W misce ubij twaróg, słodzik, sól i masło orzechowe. Następnie dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez chwilkę.
2. Do powstałej masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia i całość zmiksuj ponownie na gładkie ciasto. Ciasto wyjdzie gęste i klejące, ale spokojnie – tak ma być.
3. Masę wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp posiekaną czekoladą a na koniec lekko ją dociśnij, do środka ciasteczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
4. Smacznego!
Właśnie upiekliśmy z synkiem na podwieczorek 🙂 są pyszne! Robiliśmy na mące owsianej 👌
Bardzo się ciesze, dziękuje i smacznego 😉
Czy zamiast jajka mogę dodać zmielone siemię lniane zalane wodą?
Myśle, że mogą wyjść chociaż ja nigdy nie próbowałam, wiec nie mam pewności.
Hej.
Gdzie znajdę kaloryczność ?
Nie u mnie – ja nie liczę 😉