Puszyste pieguski

Około 7 sztuk

składniki

  • 50g twarogu sernikowego/zmiksowanego serka wiejskiego lub bardzo gęstego jogurtu
  • 60g masła orzechowego
  • 75g ksylitolu/erytrytolu
  • jajko
  • 85g mąki orkiszowej/owsianej/gryczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50g posiekanej czekolady

WYKONANIE
1. W misce ubij twaróg, słodzik, sól i masło orzechowe. Następnie dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez chwilkę.
2. Do powstałej masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia i całość zmiksuj ponownie na gładkie ciasto. Ciasto wyjdzie gęste i klejące, ale spokojnie – tak ma być.
3. Masę wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp posiekaną czekoladą a na koniec lekko ją dociśnij, do środka ciasteczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
4. Smacznego!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.