Donuty kawowe

składniki na donuty (8 sztuk)

  • 200ml dowolnego mleka
  • 215g mąki orkiszowej/gryczanej
  • 100g ksylitolu/erytrytolu
  • 1 łyżka ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kako
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

WYKONANIE
1. Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz z kawą oraz słodzikiem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu kiedy kawa całkowicie się rozpuści. Tak przygotowane mleko pozostawiamy do przestygnięcia.
2.  W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę.
3. Do przygotowanych suchych składników dodajemy wystudzone mleko oraz ocet. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowej foremki na donuty (jeśli nie masz takiej foremki, możesz z przygotowanej masy zrobić babeczki).
5. Donuty pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Gotowe donuty powinny ładnie wyrosnąć. Aby sprawdzić czy nie są surowe w środku, możesz w środek ciasta włożyć drewniany patyczek lub wykałaczkę. Na patyczku nie powinny zostać żadne kawałki ciasta.
6. Gotowe donuty pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

składniki na polewę

  • 60g dowlonego mleka
  • łyżeczka ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 3 kostki czekolady
  • 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu
  • 55g masła z orzechów nerkowca (ewentualnie z orzeszków ziemnych)
  • 60g ulubionego, gęstego jogurtu

WYKONANIE POLEWY
1. Mleko podgrzej w garnuszku lub mikrofali.
2. Do gorącego mleka dodaj czekoladę, kawę oraz słodzik. Wszystko porządnie wymieszaj do momentu kiedy kawa i czekolada się rozpuszczą a całość ładnie się połączy.
3. Na koniec dodaj jogurt i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
4. Tak przygotowanym kremem udekoruj dnuty.
5. Smacznego!

7 komentarzy

    • ten ukośnik oznacza, że mąka może być orkiszowa lub gryczana, do wyboru, w dumie 215g 😉 Czyli tak, wyjdzie z samej gryczanej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.