UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 100g suszonych daktyli
- 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 50g orzechów (np. ziemnych, laskowych)
- 80g płatków owsianych
- 15g kakao
- 3 kropelki aromatu śmietankowego
WYKONANIE SPODU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (do połowy powierzchni daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Orzechy i płatki owsiane zmiel na mąkę (najlepiej w blenderze kielichowym). UWAGA! Jeśli nie masz tak dobrego blendera – zamiast orzechów i płatków możesz użyć wiórków kokosowych lub mąki owsianej. Wtedy nie trzeba ich mielić.
3. Daktyle odsącz z wody.
4. Miękkie daktyle, aromat i płynny olej zmiksuj na gładkie puree (daktyle będą tak miękkie, że można by je nawet rozgnieść widelcem).
5. Połącz mąkę owsiano-orzechową z puree daktylowym oraz kakao. Całość porządnie zagnieć lub zblenduj na jednolitą masę.
6. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki (najłatwiej będzie zwilżonymi dłońmi) i ładnie całość wyrównaj (ja robie to łyżką posmarowaną olejem). Włóż do lodówki na czas przygotowania masy kokosowej i czekoladowej.
składniki ma masę
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300ml mleka
- 100g ksylitolu/erytrytolu
- 70g wiórek kokosowych
- 25g masła orzechowego
- 250g twarogu
- 20g kakao
WYKONANIE MASY
1. żelatynę zalej około 5 łyżkami wody i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
2. Mleko, słodzik i wiórki kokosowe umieść w średnim garnku, doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut pod przykryciem.
3. Po 15 minutach zdejmij garnek z ognia i dodaj do gorącego mleka kokosowego (nie wrzącego) żelatynę i całość porządnie wymieszaj.
4. Mleko zmiksuj porządnie (możesz zrobić to w garnku, natomiast łatwiej ci będzie w wysokim naczyniu) po to aby wiórki się rozdrobniły. Nie musi to być zrobione idealnie, niech wiórki będą wyczuwalne.
5. Do zmiksowanego mleka dodaj twaróg i masło orzechowe a następnie zblenduj wszystko ponownie na gładki krem.
6. Tak przygotowany krem podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i porządnie wymieszaj.
7. Białą masę (bez kakao) wyłóż na schłodzony spód i wstaw do zamrażalki aby całkowicie stężała. W tym czasie masę kakaową trzymaj w ciepłym miejscu – nie chcemy aby nam stężała.
6. Na całkowicie stężałą już białą masę wyłóż masę kakaową i ponownie schłódź do całkowitego stężenia.
7. Ciasto przed podaniem, posyp obficie kakao.
8. Smacznego!