Placuszki a’la Lion peanut butter

składniki na placuszki

  • połowa banana (około 50g)
  • 90g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 50g maki owsianej/orkiszowej/gryczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kropelki aromatu śmietankowego

WYKONANIE PLACUSZKÓW
1. Wszystkie składniki  zblenduj na jednolitą masę.
2. Smaż placuszki na małej, suchej (lub lekko natłuszczonej) patelni pod przykryciem. Gdy ciasto prawie całkowicie się zetnie, przewróć placuszki na drugą stronę i smaż dalej bez pokrywki.
3. Gotowe placuszki pozostaw do przestygnięcia.

składniki na karmel

  • 30g suszonych daktyli
  • łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli
  • garść preparowanego orkiszlu lub drobno pokruszonych wafli ryżowych

WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (do połowy powierzchni daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Daktyle odsącz z wody a następnie zblenduj z masłem i solą na gładki krem. Daktyle powinny być na tyle miękkie, że można by je nawet rozgnieć widelcem, jeżeli nie chcesz używać blendera (jeśli chcesz aby karmel był bardziej lejący – dodaj odrobinę mleka).
3. Do tak przygotowanego karmelu dodaj orkisz lub wafle i porządnie wymieszaj.
4. Tak przygotowanym chrupiącym karmelem przełóż ostudzone placuszki.

składniki na polewę

  • 15g masła orzechowego
  • 2 łyżki gorącego mleka lub wrzątku
  • łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/syropu klonowego/miodu
  • szczypta soli

WYKONANIE POLEWY
1. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj.
2. Tak przygotowaną polewą polej placuszki.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.