Muffiny migdałowe z kremem wiśniowym

przepis na około 8 dużych muffinek.

składniki na muffiny

  • 200g mleka sojowego
  • 185g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100g ksylitolu
  • 50g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżka octu jabłkowego
  • 50g posiekanych migdałów
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
  • 3 kropelki ekstraktu migdałowego

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki (oprócz migdałów) mieszamy dokładnie w misce.
2. Do suchych składników dodajemy pozostałe, mokre składniki a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Do masy dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz całość mieszamy.
4. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremek na muffiny. Ja zawsze piekę je w porządnej formie silikonowej, ale jeśli nie masz takiej formy możesz użyć papilotek. Jeśli decydujesz się na papilotki – postaraj się włożyć muffiny jeszcze w jakieś małe, żaroodporne naczynko aby babeczki rosły do góry a nie na boki.
5. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do pięknego zarumienienia.
6. Upieczone babeczki pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem WIŚNIOWY

  • 160g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 170g śmietanki kokosowej (czyli gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 50g syropu klonowego
  • 100g mrożonych wiśni

dodatkowo

  • 1/2 szklanki konfitury wiśniowej

WYKONANIE KREMU,
1. Wiśnie oraz śmietankę kokosową umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu kiedy wiśnie się rozmrożą a śmietanką rozpuści.
2. Wszystkie składniki  na masę wiśniową (wraz z rozpuszczoną śmietanką kokosową oraz wiśniami) blendujemy na gładką masę w blenderze kielichowym.
3. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki aby porządnie stężał.
4. Teraz z wystudzonych babeczek, od góry, za pomocą łyżeczki wydrążamy niewielki dołek, który napełniamy konfiturą.
5. Teraz możemy udekorować babeczki stężałym już kremem (Ja robię to za pomocą rękawa cukierniczego).
6. Babeczki przechowujemy w lodówce.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.