Kremowy serniczek waniliowy z kremem jagodowym (wegański, bez pieczenia)

Przepis na około 10 małych serniczków lub 1 duży.

składniki

  • 65g daktyli namoczonych przez noc w wodzie
  • 40g wiórków kokosowych
  • 40g migdałów
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE SPODU
1. Migdały oraz wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na drobną mąkę.
2. Daktyle odsączamy z wody a następnie blendujemy na gładką masę. Zmiksowane daktyle łączymy z olejem kokosowym (może zając to kilka minut zanim olej wmiesza się w masę daktylową).
3. Do masy daktylowo-kokosowej dodajemy sól oraz wcześniej zmielone migdały oraz wiórki kokosowe. Całość porządnie zagniatamy.
4. Tak przygotowaną masą wykładamy spód silikonowych foremek lub jedną dużą formę około 19 cm średnicy. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy waniliowej.

składniki na mase waniliową

  • 160g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 170g śmietanki kokosowej (czyli gęstej części z puszki mleczka kokosowego)
  • 50g syropu klonowego
  • przyprawy: szczypta soli, 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii, sok z 1/2 cytryny

WYKONANIE MASY WANILIOWEJ
1. Śmietankę kokosowa podgrzewamy w rondelku do momentu kiedy się rozpuści.
2. Wszystkie składniki  na masę waniliową (wraz z rozpuszczoną śmietanką kokosową) blendujemy na gładką masę w blenderze kielichowym. 
3. Tak przygotowaną masę wylewamy do naszych silikonowych foremek – na wcześniej przygotowany spód.
Jeśli robicie tak jak ja, w foremkach silikonowych – całość wkładamy do zamrażalki na kilka godzin (zamrożone serniczki łatwiej będzie wyjąc  z foremki silikonowej. Przy czym musimy pamiętać, że przed podaniem (po wyjęciu z foremki) trzeba wyjąc serniczki na kilka godzin do lodówki aby się rozmroziły).
Jeśli korzystacie jednak ze zwykłej formy – możecie po prostu włożyć sernik na całą noc do lodówki.

składniki na krem jagodowy

  • 160g nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
  • 160g jagód mrożonych lub świeżych
  • 65g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g syropu klonowego
  • przyprawy: sok z 1/2 cytryny, szczypta soli

WYKONANIE
1. Jagody rozmrażamy w rondelku.
2. Wszystkie składniki na krem  blendujemy na gładką masę w blenderze kielichowym. 
3. Gotową masę wkładamy do lodówki aby porządnie stężała.
4. Tak przygotowanym kremem dekorujemy nasze serniczki pomocą rękawa cukierniczego.
5. Serniczki przechowujemy w lodówce.
6. Smacznego!

2 komentarze

    • Najlepiej całą noc 🙂 Jeśli chcesz zrobić owocowy krem do tortu to polecam tez krem z przepisu „serniczki mango” (zamiast mango można użyć innych owoców) – przy tym kremie smak owoców jest bardzo wyrazisty – dlatego polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.