
Muszę przyznać, że to jeden z moich lepszych przepisów! I to jest potwierdzenie, że siła tkwi w prostocie. Naprawdę. Przepis wymaga tylko umiejętności mieszania składników, więc gwarantuję, że każdy będzie zdolny wykonać ten przepis. Nie dość, że są szybkie i wegańskie to przygotowałam je ze zdrowych składników. Głównym elementem jest gorzka czekolada i kakao, które dobrze wpływają na naszą pamięć i koncentrację. To co? Jeden (lub więcej) Michałek przed nauką lub pracą? Proszę bardzo!
SKŁADNIKI na czekoladk
- 75g gorzkiej czekolady
- 35g oleju kokosowego*
- 5 łyżek miodu**/ syropu klonowego
- 60g masła orzechowego
- 15g kakao
- szczypta soli
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
*Zamiast oleju kokosowego możesz także użyć masła
**Jeśli używasz miodu, dodaj ten płynny. Jeśli jednak takiego nie masz, rozpuść miód w mikrofali lub w rondelku na małym ogniu
WYKONANIE
1. Czekoladę i olej rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej ( TUTAJ zobacz jak wykonać kąpiel wodą).
2. W dużej misce umieść wszystkie składniki na czekoladki wraz z rozpuszczoną czekoladą i olejem. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do małego pojemniczka wyłożonego folią spożywczą.
4. Włóż do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze zastygła.
5. Zwartą masę wyjmij z pojemniczka i pokrój w małe prostokąty.
6. Czekoladki polej roztopioną czekoladą.


Witam,
Ile cukierków wychodzi z tych proporcji?
Pozdrawiam 🙂
Około 15 małych czekoladek💗