Czekoladki a’la Michałki

Muszę przyznać, że to jeden z moich lepszych przepisów! I to jest potwierdzenie, że siła tkwi w prostocie. Naprawdę. Przepis wymaga tylko umiejętności mieszania składników, więc gwarantuję, że każdy będzie zdolny wykonać ten przepis. Nie dość, że są szybkie i wegańskie to przygotowałam je ze zdrowych składników. Głównym elementem jest gorzka czekolada i kakao, które dobrze wpływają na naszą pamięć i koncentrację. To co? Jeden (lub więcej) Michałek przed nauką lub pracą? Proszę bardzo!

SKŁADNIKI na czekoladk

  • 75g gorzkiej czekolady
  • 35g oleju kokosowego*
  • 5 łyżek miodu**/ syropu klonowego
  • 60g masła orzechowego
  • 15g kakao
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

*Zamiast oleju kokosowego możesz także użyć masła
**Jeśli używasz miodu, dodaj ten płynny. Jeśli jednak takiego nie masz, rozpuść miód w mikrofali lub w rondelku na małym ogniu

Składniki na polewę

  • 70g gorzkiej czekolady

WYKONANIE
1. Czekoladę i olej rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej ( TUTAJ zobacz jak wykonać kąpiel wodą).
2. W dużej misce umieść wszystkie składniki na czekoladki wraz z rozpuszczoną czekoladą i olejem. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do małego pojemniczka wyłożonego folią spożywczą.
4. Włóż do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze zastygła.
5. Zwartą masę wyjmij z pojemniczka i pokrój w małe prostokąty.
6. Czekoladki polej  roztopioną czekoladą.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.