Biszkopt orzechowy

Uwielbiam robić torty! I chciałabym aby każdy je mógł przygotować, bo przecież są tak pyszne! Wiem, że niektórzy obawiają się takich wypieków ze względu na wypieczenie biszkoptu, ale to nie jest trudne. Daję słowo. Ponadto dzisiaj przygotowałam przepis na super biszkopt, bo orzechowy i bez mąki pszennej. Zapraszam na ten prosty przepis 😉

składniki

  • 140g mąki z orzechów*
  • 5 jajek
  • 100g cukru**
  • 60g mąki gryczanej***
  • 40g waniliowego budyniu bez cukru lub  skrobi

*Mąka z orzechów to nic innego jak zmielone na drobno orzechy. Jak macie dobry blender, potrwa to dosłownie dwie sekundy. Ja przyznaję, że trochę się rozpędziłam z tym mieleniem i powstała mi bardzo drobna mąka orzechowa i odrobina masła orzechowego. Ale jak widać nie wpłynęło to na efekt końcowy biszkoptu. Możesz tutaj użyć dowolnych, ulubionych orzechów.
**Zamiast cukru możesz użyć np. ksylitolu.
** *Możesz tutaj użyć także mąki ryżowej lub pszennej.

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 18cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

WYKONANIE
1. Białka oddziel od żółtek.
2. Białka ubij na bardzo sztywną, puszystą masę.
3. Do ubitej piany stopniowo dodawaj cukier i dalej wszystko ubijaj.
4. Teraz stopniowo dodaj żółtka i zmiksuj na gładką masę.
5. Dodaj przesianą mąkę i budyń. Całość delikatnie (ale dokładnie) wymieszaj.
6. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
7. Masę przełóż do przygotowanej formy i piecz przez około 35 minut w 170 stopniach (aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe włóż do niego drewniany patyczek. Nie powinny zostać na nim kawałki ciasta).
8. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, wyjmij ciasto i upuść je na podłogę mniej więcej z wysokości swoich kolan. Ciasto wstaw do wyłączonego już piekarnika i trzymaj tam aż do całkowitego wystudzenia.

4 komentarze

  1. Ada,czy do mielenia orzechów trzeba użyć zwykły blender czy rozdrabniacz? Boję się że blender przy mieleniu orzechów się zepsuje 😊

  2. Chciałabym zrobić biszkopt kakaowy. Dać trochę mniej orzechowej i dać kakao czy ująć trochę mąki gryczanej? Z góry dziękuję za pomoc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *