Ciasteczkowe bułeczki cynamonowe

Jeśli istnieje smak nieba, to przyrzekam, że te bułeczki właśnie tak smakują! Zaraz opowiem Wam tutaj całą historię. A więc kilka dni temu poszłam do kuchni, żeby zrobić waniliowe ciasteczka. No i w sumie to zrobiłam. Tylko po prostu zamiast tłuszczu dodałam twaróg a zamiast wanilii – cynamon. Okej, no to wstawiłam do piekarnika, czekam, czekam aż się upieką, wyjmuję… i widzę dwa razy większe potworki niż te które widziałam przed pieczeniam. Myślę “okej, wyszły ogromne, kruche ciasteczka”. Musiałam oczywiście spróbować, żeby się upewnić że są jadalne. Tylko sobie wyobraźcie, że te niepozorne ciasteczka po spróbowaniu okazują się być najpyszniejszą, słodką bułeczką z lekko wyczuwalną nutą cynamonu.

składniki na około 10 sztuk

  • 50g twarogu sernikowego/zmiksowanego serka wiejskiego lub bardzo gęstego jogurtu
  • 60g masła orzechowego
  • 75g ksylitolu/erytrytolu
  • jajko
  • 85g mąki orkiszowej/owsianej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

WYKONANIE
1. W misce ubij twaróg, cukier i masło orzechowe. Następnie dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez chwilkę.
2. Do powstałej masy dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj ponownie na gładkie ciasto.
3. Ciasteczka wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
4. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.