
Okej przyznam – najpierw powstała zdrowa nutella a dopiero potem tarta. Wpadłam na ten pomysł, bo jakiś czas temu organizowałam drobne spotkanie ze znajomymi, wiec nie mogło odbyć się bez naleśników z nutellą na śniadanie. Oczywiście ja to ja, wiec nie chciałam po prostu pójść do sklepu i kupić czekoladowego kremu. Poszłam jednak do sklepu po orzechy laskowe, mleko migdałowe, czekoladę i ksylitol. Z tych składników właśnie powstał ten szałowy krem, którym wszyscy się zajadali! Oczywiście zrobiłam go trzy razy za dużo to pomyślałam ze wyczaruje wegańska tartę z tym właśnie kremem! Jest PRZEPYSZNA! Wszyscy moi testerzy byli zachwyceni…
UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 18cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
skłądniki na spód
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100ml gorącej wody
- około 50g banana
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 45g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 210g mąki z ciecierzycy/owsianej/gryczanej
- 40g ksylitolu/erytrytolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE SPODU
1. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut aż zrobi się z niego taki „glutek”.
2. Banana i olej rozgnieć widelcem na gładki mus.
3. Siemię, mus bananowy i pozostałe składniki zagnieć na plastyczną masę (ciasto powinno przypominać plastelinę. W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodaj więcej oleju lub musu bananowego.)
4. Od ciasta 3/4 jego całości. Tą większą część rozwałkuj na nie za cienki (około 0,5 cm) placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Z mniejszego kawałka ciasta uformuj rulon i zrób „ramkę” wokół wyłożonego spodu. Ma powstać coś na wzór płytkiej miseczki.
3. Ciasto ponakuwaj widelcem i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (Ciasto powinno ładnie się zarumienić i lekko wyrosnąć).
4. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia.
SKŁADNIKI NA NUTELLE
- 100g orzechów laskowych*
- 200ml dowolnego mleka
- 100g gorzkiej czekolady
- ok. 4 łyżki ksylitolu/erytrytolu (mniej lub więcej wedle uznania)
*najlepiej takich zmielonych na mąkę – są dostępne w stałej ofercie w lidlu. lub masła z orzechów laskowych.
WYKONANIE NUTELLI
1. Orzechy zmiel na mąkę, dodaj mleko i ponownie zmiksuj na “mleko laskowe”.
2. Mleko laskowe przelej do garnuszka i zagotuj wraz z cukrem.
3. Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i zalej ciepłym mlekiem.
4. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia czekolady.
5. Gotową nutelle wylej na kruchy spód. Całość chłódź w lodówce przez kilka godzin aż do całkowitego zastygnięcia kremu.

