Chrupiący torcik Monte

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na ciasto

  • 120g mąki gryczanej
  • 100g startej na drobnych oczkach cukinii
  • 40g proszku budyniowego bez cukru lub skrobi ziemniaczanej
  • 60g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g kakao
  • 150ml dowolnego mleka lub wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu


WYKONANIE CIASTA
1. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki (oprócz sody) a następnie dodaj do nich startą cukinię, olej i  mleko i ponownie wymieszaj całość bardzo dokładnie.
2. Do tak przygotowanej masy dodaj sodę, zalej ją octem a następnie porządnie całość wymieszaj.
3. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (upieczone ciasto powinno lekko urosnąć. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe w środku włóż w jego środek wykałaczkę – nie powinny na niej zostać żadne kawałki ciasta).
4. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia (ważne jest to aby ciasto porządnie wystudzić, dlatego warto położyć je w zimne miejsce albo poczekać kilka godzin).  

składniki na krem

  • 100g orzechów laskowych/mąki kokosowej
  • stała część z jednej puszki mleczka kokosowego** lub 2 opakowania serka wiejskiego lekkiego***
  • 70g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g wafli ryżowych/kukurydzianych lub zboża ekspandowanego

*Zamiast całych orzechów możesz użyć mąki z orzechów laskowych (jest do kupienia w stałej ofercie w Lidlu). W tym przypadku pomiń punkt 1,2 i 3.
**Ważne jest aby mleczko kokosowe po schłodzeniu rozdzieliło się na dwie części: stałą (krem kokosowy) i ciekłą (woda kokosowa). Niestety nie każde mleczko się do tego nadaje. Ja zawsze używam tego z Lidla i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Natomiast z tym z Biedronki niestety nie wyjdzie ;(
***Jeśli używasz serka wiejskiego, zblenduj go na gładki krem. Możesz także użyć twarogu i zmiksować go z odrobiną mleka do kremowej konsystencji.

WYKONANIE KREMU

1.Orzechy laskowe wsyp na patelnię, przykryj przykrywką i praż na najwyższej mocy palnika od czasu do czasu mieszając, aby zarumieniły się z każdej strony. Gotowe, odpowiednio podprażone orzechy powinny być bardzo mocno rumiane. 
2. Tak przygotowane orzechy umieść na środku lnianej ściereczki i ocieraj nią tak, aby z orzechów zeszła większa ilośc skórki (nie musi to być to zrobione perfekcyjnie).  
3. Orzechy zmiksuj na drobną mąkę.
4. Stałą część mleczka kokosowego, mąkę oraz słodzik ubijaj przez około minutę aby powstał gęsty, gładki krem.
5. Odłóż do małej miseczki dwie łyżki gotowego kremu i dodaj no nich pokruszone wafle ryżowe a następnie całość dokładnie wymieszaj. To będzie nasza chrupiąca warstwa.

WYKOŃCZENIE CIASTA
1. Całkowicie wystudzone ciasto przetnij na 3 równe blaty (będą one cienkie, ale właśnie takie mają być).
2. Złóż odpowiednio tort: blat czekoladowy, cały chrupiący krem, blat czekoladowy, 3/4 gładkiego kremu, blat czekoladowy, 1/4 gładkiego kremu.
4. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Ja przed podaniem posypałam
tort pokruszonymi herbatnikami.
5. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.