Pieczony sernik na piernikowym spodzie, z kajmakiem

Uwaga! Użyłam blaszki o średnicy 19cm – jeśli twoja blaszka jest dużo większa – podwój proszę ilość składników.

skłądniki na spód

  • 150g maki orkiszowej lub owsianej
  • 80g ksylitolu/erytrytolu
  • jajko
  • 30g rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • płaska łyżka cynamonu

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieść na zwartą, jednolitą masę.
3. Tak przygotowanym ciastem wyłóż spód blaszki (wyłożony papierem do pieczenia). Aby łatwiej ci było wyłożyć blaszkę ciastem – możesz najpierw ciasto rozwałkować np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na oprószonym mąką blacie.
4. Teraz przygotuj masę serową.

składniki na Masę sernikową

  • 500g twarogu
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 130g ksylitolu/erytrytolu
  • 40g proszku budyniowego waniliowego

WYKONANIE MASY SEROWEJ 
1. Wszystkie składniki na masę serową porządnie zblenduj na gładką masę.
2. Tak przygotowaną, gładką masę serową wyłóż na przygotowany wcześniej spód.
3. Sernik piecz przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, ale czas pieczenia może się troszkę zwiększyć lub zmniejszyć. Gotowy sernik powinien być dość mocno zarumieniony i lekko wyrośnięty. Na początku będzie on dość nie równy, będą na nim widoczne mniejsze i  większe górki ale to nic nie szkodzi, wszystko jest w porządku. Po ostygnięciu, nierówności się napewno wyrównają. Aby sprawdzić czy ciasto nie jest surowe włóż w jego środek drewniany patyczek – nie powinny na nim zostać żadne kawałki ciasta. 
4. Tak upieczony sernik pozostaw do całkowitego wystygnięcia oraz przygotuj masę kajmakową.

składniki na kajmak

  • 120g suszonych daktyli bez pestek
  • 150ml mleka
  • 50g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 60g masła orzechowego 

WYKONANIE MASY KAJMAKOWEJ
1. Daktyle włóż do małego rondelka, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut lub do momentu kiedy daktyle porządnie zmiękną.
2. Do ugotowanych, gorących jeszcze daktyli dodaj olej kokosowy, sól oraz masło orzechowe a następnie całość porządnie wymieszaj – tak aby olej się rozpuścił. 
3. Teraz całość zawartość rondelka zmiksuj na gładki karmel.
4. Tak przygotowaną masę wyłóż na upieczony, przestudzony sernik.
5. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
6. Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.