Domowe Ferrero Roche

składniki na około 10 sztuk

  • 100g prażonych orzechów laskowych bez skórki*
  • 150g jogurtu kokosowego
  • 50g ksylitolu
  • 130g  rozpuszczonej gorzkiej czekolady

*polecam te z Lidla

WYKONANIE
1. Orzechy laskowe, jogurt kokosowy oraz ksylitol umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie blendujemy do momentu kiedy czekolada porządnie zblenduje się z pozostałymi składnikami.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą, tak aby folia po całej powierzchni dotykała kremu. Krem wstawiamy do lodówki na całą noc.

dodatkowo

  • 2 garści orzechów laskowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 30g masła z orzechów laskowych lub zwykłego masła orzechowego
  • łyżka oleju rzepakowego

WYKOŃCZENIE
1. Z schłodzonego kremu formujemy kuleczki/pralinki a w ich środek wkładamy po jednym orzechu laskowym. Tak przygotowane pralinki wkładamy do zamrażalki na kilka godzin aby porządnie się zmroziły.
2. W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem rzepakowym. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy. Na koniec do czekolady dodajemy bardzo drobno posiekaną garść orzechów laskowych. Całość dokłądnie mieszamy.
3. Zmrożone pralinki oblewamy przygotowaną polewą czekoladową. Tak przygotowane pralinki wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.