Sernik dyniowy

przepis na blaszkę o średnicy 19cm

składniki NA SPÓD

  • 70g migdałów zmielonych na mąkę
  • 55g masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gdyby konsystencja była zbyt klejąca – dodajemy więcej mąki migdałowej lub zbyt krucha – więcej masła orzechowego. Konsystencja spodu jaka Wam wyjdzie zależy przede wszystkim od rodzaju masła orzechowego oraz grubości mąki migdałowej także to normalne, jeśli będziecie musieli dodać więcej któregoś składnika 🙂
2. Tak przygotowaną masą wykładamy spód blaszki. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy sernikowej.

składniki na masę sernikową

  • 150g nerkowców
  • 390g ugotowanej dyni
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100g ksylitolu
  • 5g agaru + 90g wody

WYKONANIE
1. Nerkowce umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym umieszczamy: ciepłe nerkowce, ugotowaną dynię, ksylitol oraz przyprawę do piernika. Całość blendujemy na idealnie gładką masę. W tym momencie możemy spróbować masę. Jeśli będzie za mało słodka – możemy dodać więcej ksylitolu.
3. W małej patelni umieszczamy agar oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy agar całkowicie wymiesza się z wodą. Całość podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając (najlepiej silikonową szpatułką) do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała gęsty budyń. Masa powinna lekko bulgotać.
4. Zawartość patelni dodajemy do wcześniej zblendowanej masy z nerkowców. Całość jeszcze raz blendujemy do momentu aż wszystkie składniki bardzo dokładnie się połączą.
5. Tak przygotowana masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Sernik wkładamy na całą noc do lodówki.
6. Przed podaniem sernik udekorowałam karmelem oraz świeżymi malinami.
7. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *