Torcik czekolada+pomarańcza

przepis na blaszkę o średnicy 19cm

składniki na biszkopt czekoladowy

  • 100g mleka sojowego
  • 90g mąki gryczanej lub orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 20g kakao
  • 50g ksylitolu
  • 25g oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody

WYKONANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO
1. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. spód pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony spód pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli pojawiło się „wybrzuszenie” możemy je odciąć aby ciasto było bardziej równe.

składniki na krem CZEKOLADOWY

  • 100g orzechów nerkowca
  • 150g jogurtu kokosowego
  • 50g ksylitolu
  • 130g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Nerkowce umieszczamy w w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym na gładką masę blendujemy: odcedzone nerkowce, jogurt kokosowy, ksylitol oraz sól.
3. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie całość blendujemy.
4. Tak przygotowany krem wylewamy na nasz biszkopt (umieszczony w blaszce w której się piekł). Całość wkładamy do lodówki bądź zamrażalki do momentu kiedy krem całkowicie zastygnie. 

składniki na krem pomaranczowy

  • 50g nerkowców
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 25g ksylitolu
  • 35g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 75g jogurtu kokosowego
  • szczypta soli

WYKONANIE
1. Nerkowce umieszczamy w w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Odcedzamy.
2. W blenderze kielichowym na gładką masę blendujemy: odcedzone nerkowce, jogurt kokosowy, ksylitol, pomarańczę oraz sól.
3. Na koniec dodajemy olej kokosowy i ponownie całość blendujemy.
4. Tak przygotowany krem wylewamy na całkowicie stężałą warstwę czekoladową. Całość wkładamy do lodówki bądź zamrażalki do momentu kiedy krem całkowicie zastygnie. 
5. Smazcnego!

4 komentarze

  1. Hej!
    Na samym początku chciałabym Ci pogratulować, bo Twoje wypieki wyglądają przepięknie ❤️
    Mam małe pytanie, co do przepisów. Czy jogurt kokosowy mogę zastąpić mleczkiem kokosowym (tą gęstą warstwą)?

    • Cześć! Bardzo dziękuje za komentarz, jest mi niezmiernie miło! Jeśli chodzi o zastąpienie jogurtu kokosowego – raczej powinno wyjść wszystko w porządku jednak kremy na bazie tego mleczka (zamiast jogurtu) mogą wyjść bardzo ciężkie oraz lekko tłuste w smaku. A w jakim konkretnie przepisie chciałabyś zamienić jogurt na mleczko?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.