Tarta Panna cotta

składniki na blaszkę o średnicy 16 cm

składniki na spód

  • 110g mąki owsianej/gryczanej/orkiszowej/pszennej
  • 40g ksylitolu
  • 25g masła orzechowego
  • 25g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g jogurtu kokosowego
  • 25g mąki migdałowej lub jaglanej
  • szczypta soli

WYKONANIE SPODU
1. Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy. Dodajemy ksylitol, mieszamy. Dodajemy mąkę migdałową, mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
2. Na koniec dodajemy mąkę. Całość mieszamy łyżką lub zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli ciasto jest zbyt luźne – dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt twarde – więcej jogurtu. Różnica w konsystencji ciasta może być spowodowana rodzajem mąki jakiej używacie, dlatego spokojnie, to normalnie, nie musicie się tym przejmować 😉
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (ja robię to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia – wtedy nie trzeba podsypywać ciasta mąką). Następnie tak rozwałkowanym ciastem wykładamy formę, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia.
5. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalki na 20 minut aby ciasto porządnie się zmroziło.
6. Spód zmrożonego ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
7. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.

składniki na pannę cottę

  • 170g stałej części z puszki mleczka kokosowego
  • 30g mleka sojowego waniliowego (lub innego mleka roślinnego)
  • 15g ksylitolu
  • 1/3 (większej) łyżeczki agaru
  • 2g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego

WYKONANIE PANNY COTTY
1. Śmietankę kokosową w garnuszku mieszamy dokładnie z agarem oraz ksylitolem.
2. Mleko sojowe mieszamy ze skrobią ziemniaczaną.
3. Śmietankę umieszczamy na gazie i zagotowujemy (cały czas mieszając).
4. Do bulgoczącej śmietanki dodajemy wymieszane mleko ze skrobią (stale całość mieszając). Całość doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gdyby masa miała gródki – blendujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
5. Lekko przestudzoną zawartość garnuszka wylewamy na nasz wcześniej upieczony spód i wkładamy do lodówki do momentu kiedy krem się zetnie.

składniki na warstwę truskawkową

  • 260g truskawek (mrożonych rozmrożonych lub świeżych)
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka ksylitolu

WYKONANIE WARSTWY TRUSKAWKOWEJ
1. Truskawki porządnie blendujemy z agarem oraz ksylitolem.
2. Całość przelewamy do garnuszka i zagotowujemy. Masę truskawkową gotujemy (masa musi bulgotać) przez około 5 minut cały czas mieszając.
3. Tak przygotowany mus doprowadzamy do temperatury pokojowej a następnie wylewamy na stężałą pannę cottę. Całość wkładamy do lodówki do momentu kiedy mus stężeje.
4. Smacznego!

2 komentarze

    • zapewniam, że nawet go nie poczujesz! Go jest naprawdę bardzo mało a jest świetnym składnikiem w przypadku ciasta kruchego. Jeśli bardzo chcesz możesz zastąpić je zwykłym masłem lub masłem z nerkowców/ migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.