
Proporcje na trzy porcje.
składniki na biszkopt
- 90g mąki gryczanej (lub pszennej lub orkiszowej)
- 50g ksylitolu
- 100g dowolnego mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu
WYKONANIE SPODU CZEKOLADOWEGO
1. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce a następnie całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy uzyskamy gładkie ciasto bez grudek.
3. Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki kwadratowej 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut lub do suchego patyczka.
5. Upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na krem
- 50g nerkowców
- 200g stałej części z puszki mleczka kokosowego
- 50g ksylitolu
- szczypta soli
WYKONANIE KREMU
1. Nerkowce wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Namoczone nerkowce mielimy w malakserze lub blenderze kielichowym na gładką masę. Jeśli nie masz dobrego blendera możesz użyć gotowej pasty z orzechów nerkowca.
2. W drugim rondelku umieszczamy 50g śmietanki kokosowej, ksylitol oraz sól. Całość podgrzewamy do momentu kiedy śmietanka się rozpuści.
3. Zawartość rondelka dodajemy do pasty z nerkowców. Całość miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest ciepła – pozostawiamy ją do wystygnięcia.
4. Teraz w misce ubijamy pozostałe 150g śmietanki kokosowej (najlepiej za pomocą miksera).
5. Do ubitej śmietanki dodajemy masę nerkowcową i całość razem ubijamy.
WYKOŃCZENIE
1. Z wystudzonego biszkoptu wycinamy małe biszkopty (ja robię to za pomocą rantu od naczynka w którym będę składać tiramisu – aby biszkopty idealnie pasowały)
2. Kawę mieszamy z amaretto. W tak przygotowanej kawie moczymy biszkopty i układamy w dwóch, małych naczynkach.
3. Nasączone biszkopty obsypujemy kakao (za pomocą sitka) a następnie nakładamy na nie krem. Jeśli zostanie Wam biszkoptu i kremu – możecie zrobić jeszcze jedną warstwę lub zrobić więcej porcji.
4. Tiramisu wkładamy do lodówki na całą noc a przed podaniem posypujemy obficie kakao.
5. Smacznego!
