składniki na 4 duże czekoladki
- 95g orzechów ziemnych lub mąki arachidowej
- 30g syropu z agawy
- duża szczypta soli
- 20g gęstego masła orzechowego
- 100g czekolady gorzkiej
- 20g oleju rzepakowego
WYKONANIE
1. Orzechy mielimy na drobną mąkę w młynku do kawy. Jeśli używamy mąki arachidowej pomijamy ten etap.
2. Do mąki orzechowej dodajemy syrop z agawy, sól oraz masło orzechowe. Całość zagniatamy (polecam robić to w lateksowych rękawiczkach – wtedy masa nie będzie kleić się do rąk). Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji plasteliny (jeśli masa będzie za gęsta – dodajemy więcej masła orzechowego, jeśli za rzadka – mąki orzechowej).
3. Z tak przygotowanej masy formuje okręgi i wkładamy je do zamrażalki na około 20 minut.
4. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy z olejem rzepakowym.
5. Czekoladę przekładamy do papierowych papilotek na babeczki (po około 2 łyżki na jedną papilotkę). Teraz w czekoladę wciskamy krążek orzechowy (zobaczcie na zdjęcia poniżej).
6. Czekoladki wkładamy do zamrażalki lub lodówki do momentu kiedy czekolada zastygnie. Czekoladki przechowujemy w lodówce.
7. Smacznego!