Tarta Monte

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • jajko
  • 200g mąki gryczanej/orkiszowej/owsianej
  • 70g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 55g ksylitolu/erytrytolu
  • 30g kakao
  • 3 łyżki dowolnego mleka
  • pół łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć (Gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj więcej oleju lub mleka). Z powstałego ciasta uformuj kulę.
2. Ciasto włóż do lodówki na 10 minut.
3. Masę rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
4. Blaszkę wyłóż rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzegi – tak aby powstała taka miseczka, którą napełnimy kremem).
5. Tak przygotowany spód piecz w 180 stopniach przez około 15 minut.
6. Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia.

składniki na masę orzechową

  • 350g dowolnego mleka
  • 150g orzechów laskowych/ masła z orzechów laskowych*/mąki z orzechów laskowych*
  • 8g żelatyny
  • 120g ksylitolu/erytrytolu
  • 250g twarogu
  • 20g kakao

*w przypadku użycia mąki laskowej lub masła orzechowego możesz pominąć krok 2 i 3.

  1. Żelatynę zalej troszkę ponad jej powierzchnię i pozostaw na około 10 minut do napęcznienia.
  2. Orzechy laskowe wsyp na patelnię, przykryj przykrywką i praż na najwyższej mocy palnika od czasu do czasu mieszając, aby zarumieniły się z każdej strony. Gotowe, odpowiednio podprażone orzechy powinny być bardzo mocno rumiane. 
  3. . Tak przygotowane orzechy umieść na środku lnianej ściereczki i ocieraj nią tak, aby z orzechów zeszła większa ilośc skórki (nie musi to być to zrobione perfekcyjnie).  
  4. Teraz do sporego garnka wlej 250 ml mleka, wsyp słodzik oraz orzechy a następnie całość gotuj przez około 5 minut.
  5. Teraz garnuszek zdejmij z ognia i dodaj do całości napęczniałą żelatynę (mleko powinno być gorące, ale nie może już wrzeć). Całość bardzo dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny.
  6. Całą zawartość garnuszka umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie masz blendera kielichowego, możesz też użyć takiego ręcznego. W takim przypadku umieść zawartość garnuszka w wysokim naczyniu a następnie najpierw na niskich obrotach a później na wysokich zmiksuj całą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta – dodaj pozostałe 100ml mleka.
  7. Do zmiksowanego mleka laskowego dodaj twaróg i ponownie całość zmiksuj na gładki krem.
  8. Teraz powstałą masę podziel na dwie, równe części. Do jednej z nicg dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.
  9.  Teraz masę kakaową wyłóż na wystudzony spód i całość włóż do lodówki bądź zamrażalki do momentu kiedy masa całkowicie stężeje (masę białą pozostaw w temperaturze pokojowej).
  10. Kiedy masa kakaowa całkowicie stężeje wyłóż na nią białą warstwę, równomiernie rozprowadź a następnie całość włóż do lodówki aby ciasto porządnie stężało.
  11. Smaczego!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *