
składniki na 4 porcje
- 250g twarogu
- 100ml mleka
- 70g ksylitolu/erytrytolu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 kropelki aromatu śmietankowego
- 30g orkiszu preparowanego lub pokruszonych wafli ryżowych
WYKONANIE
1. Żelatynę zalej wodą (troszkę ponad jej powierzchnię) i odstaw na około 5 minut aż do jej napęcznienia.
2. Mleko zagotuj krótko ze słodzikiem.
3. Wrzące już mleko zdejmij z ognia (nie może już się gotować) i dodaj do niego napęczniałą żelatynę. Całość bardzo dokładnie mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. W wysokim naczyniu zblenduj na jednolitą masę twaróg, gorące mleko oraz aromat.
5. Na koniec dodaj orkisz lub wafle i porządnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną masę wyłóż do słoiczków, miseczek lub pucharków i wstaw do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
WYKONANIE POLEWY
1.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
2. Tak przygotowaną czekoladą polej wierzch stężałych już deserków i ponownie wstaw do lodówki do momentu kiedy czekolada stężeje .
3. Smacznego!