Zdrowy mazurek kajmakowy i… pierwsze moje idealne wegańskie ciasto kruche. No kurcze, aż się zdziwiłam jak dobre mi wyszło. Tyle prób, tyle zmagań, nerwów i czasu. Chyba musiała przyjść Wielkanoc i ta piękna pogoda. Pod wpływem tych wspaniałych okoliczności wszystkie wypieki nagle też stały się wspaniałe! Za każdym razem gdy próbowałam zrobić kruchy spód musiałam się nieźle powyginać i natrudzić, żeby ładnie się rozwałkowało i nie połamało w trakcie przenoszenia do formy. Dzisiaj… no proszę państwa zupełnie inna bajka. Nawet zrobiłam piękne zdobienia wokół! A to znaczy, że naprawdę przyjemnie mi się pracowało z tym ciastem. Muszę stwierdzić, że nawet lepiej niż z takim tradycyjnym, pełnotłustym. I tak ładnie wyrosło… naprawdę jestem pełna podziwu. Dobrze, już bez zbędnych wstępów zachwalających mój mazurek- przejdźmy do przepisu.
UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 18cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.
składniki na spód
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100ml gorącej wody
- około 50g banana
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 70g mąki owsianej
- 45g waniliowego proszku budyniowego bez cukru
- 70g mąki gryczanej
- 70g mąki z ciecierzycy lub ryżowej lub kukurydzianej
- 40g ksylitolu/erytrytolu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE SPODU
1. Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut aż zrobi się z niego taki “glutek”.
2. Banana i olej rozgnieć widelcem na gładki mus.
3. Siemię, mus bananowy i pozostałe składniki zagnieć na plastyczną masę (ciasto powinno przypominać plastelinę. W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodaj więcej oleju lub musu bananowego.
4. Od ciasta oderwij 3/4 jego całości. Tą większą część rozwałkuj na nie za cienki (około 0,5 cm) placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Z mniejszego kawałka ciasta uformuj rulon i zrób “ramkę” wokół wyłożonego spodu. Ma powstać coś na wzór płytkiej miseczki.
3. Ciasto ponakuwaj widelcem i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (Ciasto powinno ładnie się zarumienić i lekko wyrosnąć).
4. Upieczony spód pozostaw do wystygnięcia.
składniki na karmel
- 200g daktyli bez pestek namoczonych przez noc w ciepłej wodzie
- śmietanka kokosowa z jednej puszki mleczka kokosowego*
- szczypta soli
*Aby uzyskać śmietankę kokosową wkładamy puszkę mleczka kokosowego (o zawartości kokosa powyżej 82%) do lodówki na całą noc. Po tym czasie otwieramy puszkę. Mleczko powinno rozdzielić się na dwie warstwy. Górna, twarda część to właśnie śmietanka kokosowa a dolna, płynna – to woda kokosowa. Jeśli mogę polecić któreś mleczko kokosowe to zdecydowanie wybrałabym to z Lidla. Tak naprawdę tylko z tego mi ZAWSZE wychodzi, więc naprawdę polecam. Biorę za nie pełną odpowiedzialność.
WYKONANIE KARMELU
1. Daktyle wrzuć do małego rondelka, zalej wodą (ponad powierzchnię daktyli) i gotuj około 15 minut pod przykryciem aż porządnie zmiękną.
2. Daktyle odsącz z wody a następnie zblenduj ze śmietanką kokosową i solą na gładki krem.
3. Tak przygotowany karmel wyłóż na spód, udekoruj orzechami i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Smacznego!