Zdrowe crumble owocowe

Brak pomysłu na zdrowe i pożywne śniadanko? A może twoja owsiana już Ci się znudziła? No to proszę bardzo! Przedstawiam crumble owocowe lub po prostu owoce pod owsianą kruszonką. Jest to deser typowo letni, ponieważ można do niego wrzucić wszystkie owoce które mamy w lodówce. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Śliwki, gruszki, truskawki, jagody, morele, maliny… pełna dowolność. Wszystko będzie pasować idealnie. Jest to także świetny sposób na wykorzystanie owoców, które leżą zapomniane w misce i czekają aż zyskają nowe życie. A często nie mamy pomysłu co wykombinować z mocno dojrzałych już owoców a przecież nie można ich wyrzucać! Wystarczy, że zrobicie ten prosty deser a problem rozwiąże się sam! Nie dziękujcie 😉

składniki (na 3 porcję)

  • 65g płatków owsianych
  • 65g ulubionych orzechów (płatki migdałów, nerkowce, laskowe)
  • 20g syropu klonowego/ z agawy/ z daktyli/ miodu
  • 25g oleju kokosowego lub masła orzechowego
  • miska ulubionych, dojrzałych owoców*

*ja użyłam brzoskwini i wiśni, ale doskonale sprawdzą się też truskawki, maliny, jabłka, gruszki, morele, jagody. Dobrze gdyby owoce te były mocno dojrzałe, wtedy nie będzie potrzeba dodatku ksylitolu. 

WYKONANIE
1.  Płatki, orzechy, syrop i olej kokosowy umieść w misie miksera i zblenduj całość na lepką i sypką masę. Nie musi być ona gładka, pozostaw widoczne drobinki płatków i orzechów.
2. Owoce pokruj w drobna kostkę (jeśli twoje owoce nie są wystarczająco słodkie – dodaj ksylitol według uznania).
4. Owoce umieść w kokilkach lub naczyniu żaroodpornym i przykryj kruszonką.
5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut (gotowe crumble poznasz po kruszonce – powinna być mocno zarumieniona).

A jeśli masz ochotę spróbować crumble w tradycyjnej wersji – kliknij TUTAJ po przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.